Hrvatski radio

Radio Split

Udruga"Cvit" uz dobre ljude pomaže prognanima iz Ukrajine

04.05.2022.

10:26

Autor: Denis Šabić

HRT

HRT

Foto: HRT / HRT

U ožujku 2014. godine u Splitu osnovana je Udruga za ukrajinsku kulturu u Dalmaciji “CVIT”, čiji je predsjednica Tatjana Pavljuk. Cilj udruge je razvijanje kulturnih i društvenih odnosa između Hrvata i Ukrajinaca i ujedinjenja Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj. Prioritetni zadaci društva su stvaranje uvjeta za daljnji razvoj ukrajinske kulture i jezika te upoznavanje povijesnih vrijednosti obaju zemalja .

Udruga Cvit

Udruga Cvit

Foto: facebook.com / facebook.com

Prije se ova udruga nazivala udruga za kulturu, ali sada nam nije do kulture nego do pomoći, pa smo proširili djelovanje i pružamo humanitarnu pomoć, kao i informacijsku. Ne znamo koliko je Ukrajinaca stiglo u Hrvatsku proteklih dana. Pretpostavljamo da ih je više od dvije tisuće, a novi stalno stižu. Zato smo htjeli da kroz ovaj info pult napravimo nekakvu evidenciju, prikupimo životopise, evidentiramo gdje su smješteni, koliki je broj djece koja su izbjegla iz Ukrajine... kazala nam je u razgovoru  Tatjana Pavljuk, predsjednica udruge "Cvit". 

Intervju-Tatjana Pavljuk-udruga -Cvit-

Udruga Cvit

Udruga Cvit

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.