Hrvatski radio

Radio Split

Uređuje se Arhiđakonova ulica u Splitu

07.02.2020.

16:00

Autor: Vesna Relić

Uređuje se Arhiđakonova ulica u Splitu

Uređuje se Arhiđakonova ulica u Splitu

Foto: - / -

Sve je spremno za početak radova na rekonstrukciji zapadnog dijela Arhiđakonove ulice kako bi se riješio odljev oborinskih voda koji ugrožava i podni kasnoantički mozaik. S radovima se počinje u ponedjeljak 10. veljače, a rok izvođenja je 45 radnih dana. Grad Split je radove ugovorio s tvrtkom

 „Kvinar d.o.o.“ iz Podstrane.

Ovaj rekonstrukcijski projekt zapadnog dijela Arhiđakonove ulice, obuhvaća dio ulice od izlaza iz podruma Dioklecijanove palače do kamenog popločanja (zona sa zemljanim – šljunkastim završnim slojem). Na spomenutom obuhvatu izvest će se nosivi sloj kako bi se mogla izvesti rekonstrukcija podne površine, a prema prijedlogu konzervatorsko-restauratorskih radova na mozaicima u Arhiđakonovoj ulici prema ideji Hrvatskog restauratorskog zavoda. 

Veliki problem na spomenutom platou uz ulicu predstavlja neadekvatna oborinska odvodnja koja negativno utječe na očuvanje obližnjeg mozaika. Na dijelu kasnoantičkog mozaika skupljaju se oborine zbog površinskih neravnina i taj problem nije predmet projekta. Međutim, valjano rješenje odvodnje cijelog platoa će svakako pridonijeti manjem zadržavanju vode na mozaiku te spriječiti daljnje propadanje tog arheološkog lokaliteta zbog vlage. Riječ je o jednoj od najznačajnijih mozaičnih površina pronađenih u Dioklecijanovoj palači, a čija potpuna konzervacija tek predstoji.

Zbog obima radova zapadni dio ulice će biti zatvoren te će se postaviti i oznake zabrane prolaska. 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.