Hrvatski radio

Radio Split

Uređuje se kazališni trg Gaje Bulata

05.02.2021.

15:56

Autor: RS

Uređuje se kazališni trg Gaje Bulata

Uređuje se kazališni trg Gaje Bulata

Foto: - / -

Uklanjanjem asfaltnog sloja započeli su radovi na uređenju Trga Gaje Bulata, splitskog gradonačelnika i velikana hrvatskog nacionalnog preporoda s kraja 19. stoljeća. Početku radova nazočio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zajedno sa suradnicima te izvođačima radova, projektantima

i autorima spomenika dr. Gaje Bulata koji će se uskoro naći na budućem uređenom trgu.

- Trg Gaje Bulata ima istaknuto povijesno, urbanističko i kulturno značenje u gradu Splitu. Tom vrijednom gradskom prostoru vraćamo estetski i urbanistički identitet koji je izgubio proteklih desetljeća. Figurom Gaje Filomena Bulata pružamo počast i trajni spomen na prvaka narodnjačkog pokreta pohrvaćenja splitske općine. Budućom fontanom naglašavamo vodu koja je u tom dijelu grada bila od presudne važnosti i koja je, zapravo, kao dobra voda dala ime tom dijelu Splita - Dobri. Ono ključno, Splićanima vraćamo njihove trgove i perivoje – poručio je Krstulović Opara. 

Radovi predviđaju obnovu stubišta ispred zgrade HNK-a, postavljanje spomenika dr. Gaji Bulatu, potom uređenje pripadajuće površine spomeniku s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode, kao i uređenje perivoja sa stablima i raskošnim grmljem. Važno je napomenuti kako će se podna, javna površina oko spomenika Gaji Bulatu popločati kamenim pločama. Cijeli prostor Trga Gaje Bulata, nakon uređenja, može poslužiti i kao vanjska, otvorena scena splitskog teatra. Radovi su teški ukupno 3,7 milijuna kuna, a završetak obnove očekuje se početkom svibnja.

Uređenju Trga, podsjetimo, prethodila je i obnova pročelja i sanacija fasade na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta vrijedna 500 tisuća kuna, a unutar same zgrade obnovljen je foyer i ugrađeno dizalo za osobe s invaliditetom. U svibnju prošle godine obavljena je i sanacija asfalta oko Trga, a bedem Priuli upravo kreće u konzervatorsko-restauratorsku obnovu. Do svibnja ove godine, kada se planira završiti uređenje samog Trga Gaje Bulata, ovaj dio grada poprimit će potpuno novi izgled - izvijestili su iz Grada Splita.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.