Hrvatski radio

Radio Split

Uređuje se šetnica i vidikovac na bunare Rajčica

05.10.2020.

10:06

Autor: RS

Foto: Općina Klis

Foto: Općina Klis

Foto: - / -

Deset kamenom obzidanih bunara u idiličnoj dolini Rajčica, nedaleko od sela Nisko u Općini Klis privlače šetače kršom svojim neobičnim kružnim oblikom, a zahvaljujući projektu uređenja izletišta, poučne staze i vidikovca, ovaj fenomen Dalmatinske zagore uskoro će postati prava turistička atrakcija.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je u rujnu Općini Klis 325.325,00 kn za uređenje poučne staze i vidikovca Nisko u dolini Rajčica, najpoznatijoj po deset prirodnih i gotovo savršeno simetričnih bunara u suhozidu. Riječ je o nastavku ulaganja u razvoj posjetiteljske infrastrukture na budućem izletištu, kako bi se osigurao lakši i brži pristup bunarima Rajčice u samom srcu jednog od najsušnijih dijelova Dalmatinske zagore.

Ponajviše zahvaljujući Marku Galiću, zamjeniku načelnika, Općina Klis prepoznala je vrijednost ovog prirodnog fenomena te posljednjih godina ulažemo značajna sredstva kako bismo bunare Rajčice stavili u funkciju kulturnog turizma, čime aktiviramo dosad neiskorištene resurse i tako doprinosimo cjelokupnoj turističkoj ponudi ovog kraja. Siguran sam kako će ovaj lokalitet u idućem razdoblju postati nezaobilazno mjesto i domaćih i stranih posjetitelja budući da je riječ o vrijednim primjerima nematerijalne kulturne baštine i zaštićenog kulturnog dobra koji simboliziraju ljepotu dalmatinske unutrašnjosti“, izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Općina Klis ranije je uložila dva milijuna kuna europskih sredstava u rekonstrukciju traktorskog puta u šumskoj cesti koja spaja Brštanovo, Nisko i Matase, a koji također vodi do doline Rajčice. Uz uređenje pristupnih puteva, Općina će u idućem razdoblju postaviti signalizaciju – informativne table za lakše snalaženje posjetitelja, koje će sadržavati i edukativni dio o pravilima ponašanja u šumi.

Projekt obnove i uređenja budućeg izletišta uključuje i postavljanje sjenice i roštilja, stola s klupama i boćališta, a s obzirom na to da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, za uređenje će se koristiti prirodni i ekološki prihvatljivi materijali. Revitalizacijom lokaliteta Rajčice, jednog od najljepših prirodnih fenomena zagore, ovo se šumsko područje stavlja u rekreacijsku, zdravstvenu te turističku funkciju, u kojem će nakon godina zapuštenosti napokon uživati i lokalno stanovništvo.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.