Hrvatski radio

Radio Split

14:39 / 06.06.2022.

Autor: Ivan Perdijić

Vatrogasne snage spremne na protupožarnu sezonu

Predstavljanje vatrogasnog sustava

Predstavljanje vatrogasnog sustava

Foto: hvz.gov.hr / HVZ

S približavanjem ljeta u Hrvatskoj počinje glavni dio protupožarne sezone, usmjeren na priobalje. Prošle sezone vatrogasci su gasili više od 3 tisuće požara, a izgorjelo je više od 14 tisuća hektara. Uoči nove sezone u operativnom zapovjedništvu u Divuljama održava se konferencija o spremnosti sustava.


Od početka lipnja pa do listopada u vatrogasni je sustav zaposleno oko tisuće sezonskih vatrogasaca, na više otoka kao ispomoć domicilnim snagama bit će raspoređeni i vatrogasci iz unutrašnjosti države.

Krajem tjedna u četvrtak i petak (9. i 10. lipnja) bit će održana i pripremna vježba – rekao je među ostalim glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji se na početku osvrnuo na veliki broj požara u proljetnim mjesecima:


Slavko Tucaković

Kao i svake godine vatrogascima su na ispomoći i vojne snage. O broju spremnih kanadera, air-traktora i helikoptera i kako se vojska priprema za protupožarnu sezonu govorio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj.


Ivan Turkalj

Sezonski vatrogasci najvećim se dijelom zapošljavaju u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima i najviše u Splitsko–dalmatinskoj županiji – rekao je vatrogasni zapovjednik SDŽ Ivan Kovačević:


Ivan Kovačević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.