Hrvatski radio

Radio Split

Večer religioznih pjesama Vladimira Nazora

31.01.2023.

13:32

Autor: Mladen Vuković

Vladimir Nazor

Vladimir Nazor

Foto: OŠ Vladimir Nazor, Vrsar / OŠ Vrsar

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira poetsko-glazbeni program „Blago što ga iznijeh iz tame“ u srijedu, 1. veljače, u koncertnoj dvorani Glazbene škole u Bolu na Braču s početkom u 19.00 sati - kaže nam Jadranka Nejašmić, voditeljica kulturnih projekata i programa Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica

Jadranka Nejašmić, prof.

Pjesme religioznog nadahnuća Vladimira Nazora, najvećeg bračkog i jednog od najvećih hrvatskih književnika, recitira, pjeva i prati uz gitaru don Pavao Gospodnetić, župnik u Supetru. Neke pjesme osobno je uglazbio. U programu sudjeluje i Kristian Sinovčić, gitarist u Jolinom bendu.

Nazor je u svim svojim stvaralačkim fazama pisao i objavljivao poeziju religioznog nadahnuća. On je jedan od najizrazitijih hrvatskih religioznih pjesnika koji je o Gospi napisao najljepše stihove u našoj književnosti.

Toj poeziji, koju je nadahnjivao kršćanski duh vjere, marksistička kritika poricala je svaki umjetnički smisao i kvalificirala je kao kontrarevolucionarnu, pjesme su prešućivane, o njima se nije smjelo učiti u školama.

Ovaj poseban i originalan program, kojeg je osmislio don Pavao, donosi neke od tih pjesama koje svjedoče o Nazorovoj dubokoj vjeri.

Poslušajmo dvije Nazorove pjesme u izvedbi don Pave Gospodnetića:

Šuma spava

Ribar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.