Hrvatski radio

Radio Split

Veliki interes za Smart Split parking aplikaciju

25.01.2018.

11:00

Autor: Vesna Relić

Veliki interes za Smart Split parking aplikaciju

Veliki interes za Smart Split parking aplikaciju

Foto: - / -

Tijekom tri dana više od 6000 ljudi preuzelo je Smart Split parking aplikaciju, koja putem navigacije vodi do najbližeg slobodnog parkirnog mjesta u Splitu. I dalje se ugrađuju senzori na ulična parkirna mjesta i njihova integracija u aplikaciju koja je dostupna za sve mobilne uređaje.

Planirano je postaviti 1360 senzora za pametno ulično parkiranje, pomoću kojih će korisnici u realnom vremenu na Google maps karti vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta, te gdje su parkirna mjesta za invalide. Vozač, zahvaljujući tome može donijeti odluku o tome hoće li se na željeno odredište uputiti svojim vozilom, koristiti javni ili taksi prijevoz ili pak odgoditi odlazak za drugi termin. Također je moguće vidjeti gdje su parkirna mjesta za invalide, koristiti navigaciju do parkirnog mjesta, platiti parking s napomenom da je kartično plaćanje ili plaćanje putem prepaida do 30% jeftinije u odnosu na plaćanje SMS-om, anonimno prijaviti nepropisno parkiranje, a mogu prijaviti i ako je netko nepropisno blokirao slobodno parkirno mjesto.

U gradu koji ima 7000 parkirnih mjesta pod naplatom, 92.000 registriranih vozila te je turističko središte, to je izuzetno važno. 

Sustav trenutno pokazuje slobodna mjesta s 95% preciznosti. Aplikacija se još uvijek testira te su povremeno moguće poneke nepravilnosti i nesavršenosti, stoga su građani pozvani da prijave eventualne smetnje te da upute svoje prijedloge za unaprjeđivanje aplikacije na smartparking@splitparking.hr

Upute kako koristiti aplikaciju te odgovori na najčešće postavljena pitanja mogu se pročitati na službenim stranicama Split parkinga: http://www.splitparking.hr/smart-splitparking  

Lansiranje aplikacije dio je projekta vrijednog gotovo 2,9 milijuna kuna, a riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema pametnom gradu u području mobilnosti. Na realizaciji ovog projekta, osim Split Parkinga, sudjeluju i tvrtka Ericsson Nikola Tesla te splitska softverska tvrtka Proficokoja je i izradila aplikaciju. 

U studenom prošle godine ovaj je projekt osvojio prvo mjesto na međunarodnoj konferenciji Pametni gradovi 2017. gdje je odabran kao najbolji među nizom projekata u kategoriji „Pametna mobilnost“.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.