Hrvatski radio

Radio Split

Veliki petak - Kristov smrtni dan

24.03.2016.

18:01

Autor: RS, Stjepan Fiolić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliki petak je u mnogome zasebni dan crkvene godine. Prvi je dan vazmenog trodnevlja, Kristov smrtni dan i oduvijek dan posta i nemrsa. .

To je jedini dan u godini kada "nigdje nema svete mise", ali je u crkvama posebno liturgijsko spomen-zborovanje poslije podne. Tri su dijela tih obreda: služba riječi, klanjanje križu i pričest. Bogoslužje počinje u tišini: pred oltarom svećenik klekne ili se prostre ničice. Svi jedno vrijeme provedu u tihoj molitvi.
Služba riječi donosi nekoliko odabranih odlomaka Svetoga pisma. Evanđelje, koje se čita ili pjeva, je Muka po Ivanu. Poslije homilije (propovijedi) slijedi sveopća molitva vrlo stara oblika, iz 4. stoljeća. Slijedi klanjanje križu koje potječe iz Jeruzalema: poslužnici donose prekriveni križ koji se u tri stupnja razotkriva. Kod svakog stupnja pjeva se "Evo drvo Križa..." i odgovor zajednice "Dođite, poklonimo se!". Pred oltarom slijedi klanjanje križu, vjernici dolaze pojedinačno poljubiti križ. Za to vrijeme pjevaju se poznati "prijekori" i druge prikladne pjesme. Posljednji dio obreda je pričest. Budući da na Veliki petak do podne nema nikakvih obreda, u mnogim je crkvama tradicionalni i vrlo posjećeni pučki križni put.

Nadaleko je poznat "noćni" Put križa, koji kreće na Veliki četvrtak u 22 sata između šest hvarskih mjesta, koji je i UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom.

 

Misa posvete ulja, Vazmeno trodnevlje i Uskrs u splitskoj katedrali

Na Veliki četvrtak, 24. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u splitskoj prvostolnici sv. Dujma u 10 sati misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja te navečer u 18 sati misu Večere Gospodnje s obredom pranja nogu, kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki petak, 25. ožujka, u 18 sati nadbiskup Marin Barišić predvodi svečanu Službu Muke Gospodnje i sve obrede Velikoga petka. Po završetku je svečani ophod i blagoslov gradu Splitu i Nadbiskupiji s Periptera.

Mons. Barišić predvodi i Vazmeno bdijenje na Veliku subotu, 26. ožujka u 21 sat, s blagoslovom hrane.

U nedjelju Gospodnjega uskrsnuća, 27. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će svečano bogoslužje u 10 sati s uskrsnim blagoslovom. Slavlje će prenositi HTV 1. Mise su još u 8 i 19 sati. Već tradicionalno, mons. Barišić će na Uskrs poslijepodne slaviti euharistiju u splitskom zatvoru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Svi za Lećevicu

radionice