Hrvatski radio

Radio Split

Vijenac na rodnoj kući Emanuela Vidovića

24.12.2021.

13:10

Autor: Mladen Vuković

Vidovićeva rodna kuća

Vidovićeva rodna kuća

Foto: Mladen Vuković / HRT

Na današnji dan, na Badnjak 24. prosinca 1870. godine, u Splitu je rođen velikan hrvatskog slikarstva Emanuel Vidović. Tim povodom već godinama na njegovu rodnu kuću na Šperunu vijenac polažu predstavnici Muzeja grada Splita, Likovne udruge „Emanuel Vidović” i slikarevi potomci.

Za 151. obljetnicu rođenja Emanuela Vidovića možemo se pohvaliti da su nedavno pronađene još 4 oltarne pale koje je naslikao Vidović, kaže slikarov praunuk Mladen Čulić:


Mladen Čulić

Vidović je naslikao više tisuća slika, ima i nekih falsifikata koje mu se pripisuju, ali će uskoro - za 70. obljetnicu smrti 2023. - slikarova monografija iz pera Igora Zidića pokazati svu veličinu njegova djela – najavljuje Nela Žižić, voditeljica galerije „Emanuel Vidović” pri Muzeju grada Splita:

 

Nela Žižić

U prigodnom programu sudjelovala je i nova predsjednica Likovne udruge "Emanuel Vidović" povjesničarka umjetnosti Cvjetana Bazina Periša, koja o slikaru, njegovoj galeriji i likovnoj udruzi kaže: 

Cvjetana Bazina Periša

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.