Hrvatski radio

Radio Split

Vinko Gale, tragač za obiteljskim korijenima naših sela

28.04.2022.

18:27

Autor: Mladen Vuković

Vinko Gale

Vinko Gale

Foto: Mladen Vuković / HRT

„Snošljivost je jedini lijek uskipjeloj ljudskoj mržnji te bitni uvjet mirnog života na ovim uskipjelim prostorima. I poslije toliko gorkih iskustava, čovjek čovjeka mora doživljavati kao brata. Sva pitanja ekonomije, politike, ideološke i tehničke razlike, lakše se rješavaju od mržnje.” Tako u svojoj knjizi piše umirovljeni profesor hrvatskog jezika i sociologije Vinko Gale, vrsni pedagog koji je odlaskom u mirovinu počeo istraživati korijene plemena iz više mjesta Dalmatinske zagore pa je tako objavio desetak opsežnih monografija o demografskoj povijesti više mjesta – Blato na Cetini, Seoca, Podgrađe, Cista Provo, Pisak, Nova Sela, Lokva Rogoznica, Rašćane...


78-godišnji profesor Vinko Gale danas živi u rodnom Blatu i na Cetini te u Omišu, a prva knjiga mu je bila „Kazivanja” u kojoj autobiografski piše o svom životu i pedagoškom radu. 

Mladen Vuković susreo ga jed u Nadbiskupskom arhivu gdje proučava neke nove obiteljske loze. Poslušajmo profesora Vinka:

Vinko Gale

Vinko Gale

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.