Hrvatski radio

Radio Split

„Vjera u dijalog: sekularno i religijsko“

30.03.2017.

08:10

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

naslov je knjige koju će u četvrtak, 30. ožujka predstaviti riječki intelektualci – teolog Zoran Grozdanov i filozof Nebojša Zelić, bosanski franjevac fra Drago Bojić te novinari Viktor Ivančić i Predrag Lucić.

"Javni prostor u Hrvatskoj, pogotovo po pitanju religijskih stavova, često je ispunjen monološkim oblicima iznošenja svojih gledišta", pa "religijsko i sekularno ne ulaze u dijalog, već se u monološkoj formi suprotstavljaju jedno drugome kao suprotno na svim vrijednosnim razinama", dijagnosticiraju urednici knjigeKatolički se identitet tako "percipira kao suprotstavljanje homoseksualnom ponašanju, pravu na pobačaj i označava bivanje nacionalistom s jasnim političkim preferencijama", dok se, s druge strane, "kritika takvih stavova često percipira kao kritika same religije".  No, i vjernici i nevjernici, kao i svi oni između toga, mogu zajednički doprinijeti razvoju ljudskog društva", poruka je knjige koju će u tradicijskoj nagradnoj igri, netko iz publike osvojiti.

Knjiga će biti predstavljena u Bookvici, kluba Quasimodo, u Gundulićevoj 26, s početkom u 20,30 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.