Hrvatski radio

Radio Split

Vridne ruke obale, zagore i škoja

22.05.2016.

09:07

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Trogiru, gradu pod zaštitom UNESCO-a, predsezona je u punom zamahu i za sam kraj predsezone, vikend od 26. do 29. svibnja bit će raznovrsnih događanja tijekom priredbe "Vridne ruke obale, zagore i škoja".

U četvrtak 26. 05. otvara se turistička manifestacija “Vridne ruke obale, zagore i škoja“, atraktivna priredba koja nastoji promovirati domaće i autohtono, bilo da se radi o gastronomiji, suvenirima, uporabnim predmetima, pjesmi i plesu.

Ponosni na svoj krš naši težaci, obrtnici, naši ljudi jako puno truda moraju uložiti da bi oplemenili kamen i dobili nešto iz njega. Upravo vođeni tom spoznajom već 6 godina zaredom Grad Trogir i Turistička zajednica grada Trogira organiziraju tu manifestaciju kojom slave dalmatinskog čovjeka, njegov trud, običaje, ples i pjesmu.

U skladu s tim pripremljen je bogat program, predstavljanje autohtonih proizvoda, delicija, folklor i dalmatinska pjesma. Pohvalno je to što osim grada Trogira i Turističke zajednice u kreiranju događanja aktivno sudjeluju KUD-ovi, Muzej grada, udruženje obrtnika Trogir, klapa Tragos, udruga vodiča Tragurion.

Manifestacija traje do subote, kada će biti rekreativna biciklistička utrka „2 Islands on 2 wheels“. Utrka objedinjuje profesionalce i amatere, nastala je na poticaj biciklističkog kluba Kairos. Velikim trudom biciklista prijavljeno je već više od 200 sudionika, pobrinulli se za vrijedne nagrade: 7 dana na Karibima, 7 dana u hotelu na skijalištu u Austriji, 7 dana u Dubrovniku, Slavoniji, bogate novčane nagrade te isto tako odlična lutrija. Na kraju utrke čeka nas zabava uz koncert „Gustafa“ na gradskom trgu Ivana Pavla II.

Nedjelja vodi u doba antike jer je predviđena za slavlje Kairosa, grčkog boga sretnog trenutka, oponenta Kronosu koji upozorava da pazimo kako trošimo dano nam vrijeme. Taj dan može se uživati u antičkim radionicama, antičkoj trpezi, umjetnosti, tragat će se za Kairosom kroz ulice Trogira i uloviti svoj sretan trenutak. Sve ove dane istovremeno će se na rivi održavati i prodajni sajam dalmatinskih proizvoda i rukotvorina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.