Hrvatski radio

Radio Split

Zadnji dan nastupa hrvatskih kamenara na vodećem svjetskom sajmu u Veroni

01.10.2022.

10:12

Autor: Denis Šabić,HGK Split

Sajam kamena

Sajam kamena

Foto: HKG Split / HKG Split

Zajedničko izlaganje tradicionalno organizirala HGK – Županijska komora Split

Nastavljajući tradiciju dužu od dva desetljeća, i ove je godine HGK - Županijska komora Split organizirala zajedničko izlaganje hrvatskih tvrtki na vodećem svjetskom sajmu kamena Marmo+Mac, koji se od 27. do 30. rujna održava u Veroni, u Italiji.

Sajam kamena

Sajam kamena

Foto: HGK Split / HGK Split

Na zajedničkom štandu ŽK Split, od 88 četvornih metara, u Veroni su se predstavila tri izlagača: Jadrankamen d.d. Pučišća, Sprega d.o.o. Split i FED grupa d.o.o Vukovar. Riječ je o od reda izvozno orijentiranim tvrtkama, kojima se udio izvoza u ukupnoj prodaji kreće od 30 do čak 100 posto.

''Članice HGK pozdravljaju organizaciju zajedničkog nastupa u Veroni jer je sajamska industrija, usprkos virtualnim događanjima koja su tijekom pandemije doživjela ekspanziju, još uvijek nezamjenljiva u procesu jačanja internacionalizacije poslovanja tvrtki'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. Sama činjenica da ŽK Split po dvadeset i treći put organizira zajednički nastup hrvatskih tvrtki na veronskom sajmu, najbolje govori o iskustvima, zadovoljstvu i koristi koje imaju od ovog predstavljanja.

Potvrđuje to i Ljiljana Plazibat iz bračkog Jadrankamena. ''U organizaciji ŽK Split na sajmu smo prisutni više od dva desetljeća jer je to za nas odlična promocija prema ino tržištima te mjesto uspostavljanja brojnih poslovnih kontakata. U odnosu na protekle godine, smanjen je udio posjetitelja iz Kine, Indije, Rusije i Južne Amerike što je utjecalo na porast udjela posjetitelja iz SAD-a i zapadne Europe. S obzirom na ovakvu strukturu posjetitelja zadovoljni smo fluktuacijom potencijalnih kupaca na našem štandu. Prisutan je veliki oprez i ispitivanje novih pozicija, bilo kupaca bilo prodavatelja, kao posljedica drastičnih promjena cijena od održavanja zadnjeg sajma. Kao i do sada, vrlo smo zadovoljni logistikom koju pruža HGK'', poručuje Plazibat.

Marijana Šestan iz Sprege ističe da je posjećenost sajma očekivano bolja nego lani, čemu je doprinijela bolja epidemiološka situacija te da su se vratili kupci s nekih udaljenih tržišta, poput primjerice Australije. Još uvijek nedostaju kupci s kineskog tržišta, ali usprkos tome, situacija je, smatra Šestan, obećavajuća jer su se obnovili neki stari i uspostavili novi kontakti koji će zasigurno doprinijeti širenju tržišta i povećanju plasmana hrvatskog kamena.

Na sajmu prvi put izlaže vukovarska FED grupa, a iskustva su pozitivna. “Ovo nam je prva godina predstavljanja na ovom sajmu i bez problema smo našli svoje mjesto među predstavnicima kamena. Naš CNC stroj za obradu kamena primijećen je od strane velikog broja posjetitelja sajma. Naši strojevi za obradu kamena, drva, metala i keramike nalaze se diljem Hrvatske, a predstavljanjem na ovom sajmu želimo proširiti naše tržište te osnažiti suradnju s već postojećim klijentima diljem Europe'', rekao je Vlado Dorić iz FED grupe.

Djelatnosti vađenja i obrade ukrasnoga kamena tradicionalne su ali značajne i za gospodarsku sliku županije i Hrvatske. Prema rezultatima poslovanja iz prošle godine, gotovo 40 posto ukupnog prihoda djelatnosti rezanja, oblikovanja i obrade kamena u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je od prodaje u inozemstvu. Izvoz je u porastu, kako u ovoj, tako i u djelatnosti vađenja.

Hrvatski izložbeni prostor, kao i prethodnih godina, zabilježio je veliki interes i brojne profilirane poslovne posjete. Posjetila ga je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinić, a interes su iskazali i predstavnici sajmova iz Turske, Indije te Dubaija.

Na 56. Marmo+Macu u deset hala izlaže 1.168 izlagača iz 47 zemalja. Vodilje ovogodišnjeg izdanja su poslovna promocija, međunarodna tržišta, inovacije, treninzi i puno jači fokus na održivosti. U tom smislu, prirodni kamen je apsolutno u fokusu: od gotovih proizvoda do strojeva, tehnologija i pribora za vađenje i obradu kamena, preko izložbi i projekata dizajnerskih i arhitektonskih zvijezda. Internacionalnost je također jedan od glavnih aduta Marmo+Maca: izlagači iz inozemstva čine 57 posto od ukupnog broja izlagača, a očekuje se da će do zatvaranja sajam posjetiti i profesionalci iz više od 130 zemalja.

Sajam kamena

Sajam kamena

Foto: HGK Split / HGK Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.