Hrvatski radio

Radio Split

Žandar ustrijelio mladića u Kaštelima 1926. godine

26.04.2021.

12:55

Autor: Frano Baras

Foto: Novo doba

Foto: Novo doba

Foto: - / -

U novom feljtonu profesora Frane Barasa "Listajući stare splitske novine" za naš portal dva puta tjedno, svakog ponedjeljka i četvrtka, u drugom nastavku riječ je o ubojstvu u Kaštel Novom 1926. godine, prije 95 godina.

Prikupljajući rijetke podatke (koje je cenzura propustila!) o karađorđevićkoj diktaturi objavljene u splitskim dnevnim listovima Novo doba i Jadranski dnevnik primijetio sam da su žandari veoma olako (očito po višoj naredbi!) pucali u 'hrvatsko meso'. Ovom prigodom prenosim dvije vijesti o umorstvu mladog Kaštelanina godine 1926. Prvu bilješku o tom zločinu Novo doba objavljuje 30. ožujka 1926:

ŽANDAR UBIO MLADIĆA U KAŠTEL NOVOME

        "U noći izmedju subote i nedjelje dogodio se u Kaštel Novome sukob u kome ja pao žrtvom osamnaestogodišnji mladić Ivan Svetina. Ubio ga je žandar Kostić. Sukob se desio time što je jedna grupa mladića, u kojoj je bio i Svetin, pjevala pod prozorima djevojaka. Žandarska patrola tražila je da se prestane s pjevanjem. Došlo je do sukoba u kojemu je žandar opalio iz puške i ubio Svetina. Hitac bi ga bio pogodio u zatiljak. Prve vijesti o uzrocima ovoga čina su kontradiktorne. Po jednim vijestima žandar bi se bio poslužio puškom zato što je Svetin na nj trgnuo revolver. Po drugim verzijama bio bi kriv žandar koji da je nagle naravi. Istina će se ustanoviti putem istrage. Iz Splita je odmah pošla komisija da istraži kako je došlo do sukoba, liječnici dr. Cega i dr. Selem izvršili su obdukciju na Iješu ubivenog Svetine. Bilježeći ovaj događaj i rezervirajući se da se na nj osvrnemo kad bude utvrdjeno kako se tragični slučaj desio, tražimo od nadležnih vlasti da istraga bude izvršena svestrano i ako se ustanovi da je bez potrebe pao jedan Ijudski život, da krivci budu najstrože kažnjeni."

        Već sutradan, 31. ožujka, ista novina (str. 5) objavljuje malo opširniju vijest iz koje usputno saznajemo, primjerice, da kaplar Krneta terorizira Kaštelane "još od vremena Obznane", da je zbog pjevanja političkih pjesama već 1925. došlo do "krvavog sukoba" i u Kaštel Sućurcu te da je zbog toga Poglavarstvo zabranilo svako javno pjevanje "po danu i noći"... Evo cjelovita članka:

O UBIJSTVU SELJAKA U KAŠTEL NOVOME

        "O žalosnom događaju koji se desio u noći između subote i nedjelje u K. Novome, kojom prilikom je ubijen seljak Stjepan Svetina, od 28 godina vlasti vode istragu. O postupku žandarma Kostića koji je ubio Svetina, vodi izvide zastupnik komandira trogirskog voda, pod čiju nadležnost potpada. Komisija koja je bila u K. Novome poslije ubijstva, izvršila Je obdukciju na Iješu pok. Svetina. Poslije ubijstva bio je u K. Novome i poglavar g. Aničin, te komandant žandarmerijske čete kapetan Bankerović. Pok. Svetinu pogodio je metak vojničke puške iz neposredne blizine u lijevu stranu vrata. Istraga je, kako nas obavještavaju sa nadležne strane, do sada utvrdila ovo: U subotu u noći žandarska patrola koja se sastojala od vođe kaplara Krnete i pripremnog žandara Kostića, susrela se sa društvom u kome je bio pok. Svetina, prvi put u 1,30 sati. Žandari kažu da su mladići galamili i pjevali, te da su ih oni upozorili. Mladići da se nisu htjeli pokoriti nego da su i dalje galamili i pucali iz revolvera. Vođa patrole Krneta priznaje da je tada on prema grupi opalio iz puške dva hica. Drugi put iste noći sastala se patrola sa društvom Svetine u 3 sata u jutro. Žandari kažu da je došlo do sukoba, jer da mladići nisu ponovo htjeli da se pokore, nego da su počeli bacati kamenje na njih i pucati iz revolvera. Suviše Kostić kaže, da je pok. Svetina povukao na njega revolver i dobacio mu: »Oteo si mi jednoga na Ružaricu, ne ćeš drugoga!« Žandar je na to, iza ugla uperio pušku na Svetinu i iz neposredne blizine opalio. Pri ispitivanju žandar kaže, da je ciljao baš na Svetinu, u obranu svoga života, jer da je masa bacala na njega kamenje i da se pucalo iz revolvera. Neki iz društva pok. Svetine koji su bili ispitani, izjavljuju da je sukobu kriv kaplar Krneta, koji da provodi nad njima najgori teror, još od vremena Obznane. Istraga o ubistvu vodi se i dalje. Pred jednu godinu radi pjevanja, i to političkih pjesama, došlo je do krvavog sukoba u K. Sućurcu. Poglavarstvo je, da izbjegne dalnje tučnjave i incidente bilo zabranilo svako pjevanje po danu i noći na javnim mjestima i u lokalima."

         Budući da Novo doba u idućim brojevima ne izvještava o raspletu ovog tragičnog događaja (valjda zbog cenzure!?), ne znamo je li vrli žandar Kostić bio procesuiran ili je možda napredovao u službi...

Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.