Hrvatski radio

Radio Split

Zasađeno 12 i pol hektara vinograda na Čanjevicama

13.01.2021.

15:23

Autor: MV

Foto: privatni arhiv

Foto: privatni arhiv

Foto: - / -

Obitelj Grabovac iz Prološca Donjeg ima vinogradarsku i vinarsku tradiciju dugu preko 200 godina. Do sada su obrađivali 13 hektara vlastitih vinograda, a krajem prošle godine su zasadili još 12,5 hektara novih vinograda na položaju Čanjevice u Prološcu.

Na to je zemlji bio vinograd bivšeg Poljoprivrednog kombinata Imota koji se godinama nije obrađivao. Te zapuštene i trnjem obrasle površine 2017. putem javnog natječaja obitelj Grabovac dobila je u zakup od Republike Hrvatske na 50 godina. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 miljuna kuna, od čega će 2 milijuna kuna biti sufinancirano europskim sredstvima iz Vinske omotnice. 

Projekt je koncipiran kroz tri faze: krčenje starog vinograda, priprema tla te sadnja novog vinograda u kojem će najzastupljenija sorta biti bijela imotska kujundžuša.

To je ujedno najveća privatna investicija u poljoprivredi u Imotskoj krajini i jedna od većih u vinogradarstvo Dalmacije, a svih 63.000 sadnica je proizvedeno u Hrvatskoj - rasadniku iz Metkovića.

Od pet stalno zaposlenih u Grabovčevoj tvrtki, troje je visokoobrazovano, a od toga su dva inženjera vinogradarstva s inozemnim radnim iskustvom. Uz do sada nekoliko stalnih sezonskih radnika u dogledno vrijeme će biti još zapošljavanja - najavljuju ovi vrijedni vinogradarski stručnjaci koji vjeruju u održivi razvoj u Imotskoj krajini i Hrvatskoj, koji će smanjiti odseljavanje stanovnika sa sela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.