Hrvatski radio

Radio Split

Zaštititi Veića vrelo u Glavini!

04.11.2021.

09:18

Autor: RS

Zaštititi Veića vrelo u Glavini!

Zaštititi Veića vrelo u Glavini!

Foto: - / -

U naselju Glavina Donja kod Imotskog 28. listopada održan je mirni prosvjed mještana zbog ugroze pitke vode. Iako su prosvjednici izrazili opravdano nezadovoljstvo projektom aglomeracije grada Imotskog, i to zbog neposredne blizine deponija fekalija i imotskih vrela,

prosvjed još nije dao nikakve rezultate. Projekt aglomeracije sufinancira se sredstvima EU pod nazivom „Čuvajmo prirodni okoliš! “ i „Voda je život – čuvajmo je!“ A na tom mje mjestu izvor Veića vrelo, koje je povezano s glavnim izvorom pitke vode iz 2 km udaljenog Modrog jezera, jer kada voda dođe do određene razine u Modrom jezeru onda prodire pitka voda u svim okolnim vrelima, u kojima živi i endemska vrsta gavica. 

Radovi sye započeli iskopom jame na mjestu gdje bi trebao biti glavni kolektor, 10 m širine i 7m dužine, protiv kojega mještani nemaju eništa protiv, ali im je problem lokacija i udaljenost deponija, gdje bi se trebale dovoziti fekalije, jer je ono udaljeno 7 metara od prvog vrela, a uz to radi se o krškom terenu, vapnencu i tlu koje je porozno.

Po navodima stanovnika, nije provedena Studija utjecaja na okoliš, nije odobreno, niti je o istome raspravljano na Gradskom vijeću Grada Imotskog, a niti su projektanti uopće izašli na teren već je sve odrađeno u ministarstvu. Projektantima se žuri vjerojatno zato što se projekt sufinancira sredstvima EU, a postupak proglašavanja Modrog jezera zaštićenim parkom prirode je u tijeku. Zaštitom od strane UNESCO-a Modro jezero, kao i svi pritoci odnosno slivni bunari, koji se prelijevaju u imotskim vrelima, postaju time zaštićeni kažću prosvjednici.

I u Veića vrelu je pitka voda tekućica koju mještaniu odavno koriste za sve svoje životne potrebe, a ta rječica se ulijeva u Vrliku na području između Zmijavaca i Runovića, a ovim projektom će ona nestati - dodaju mještani koji prdlaži premještanje deponija samo 100 metara južnije, gdje je zemljište u državnom vlasništvu. Stoga ćemo to pitanje pokrenuti već na idućoj sjednici Županijskog vijeća, a po svemu sudeći i državnom inspektoratu ili po potrebi i tijelima EU koje finaciraju ovaj projekt - kazao je Željan Jurlin iz građanske inicijative "Javno Je Dobro!".

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.