Hrvatski radio

Radio Split

"Zlata vrijedan" projekt

05.05.2015.

15:14

Autor: VR

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naziv je to projekta u kojemu će biti izabrana najbolja hrvatska obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Projekt se odvija uz podršku Hrvatske zajednice županija te HRT-a. Na konferenciji za novinare, održanoj 5. svibnja u Ministarstvu poljoprivrede sudjelovali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić, te predstavnici prošlogodišnjih pobjednika OPG-a Sever.

Cilj Projekta Zlata vrijedan je promoviranje poljoprivredne proizvodnje i pozitivnih uspješnih priča iz hrvatske poljoprivrede zbog čega se obraćamo svim hrvatskim jedinicama koje želimo uključiti u ovaj Projekt. Smatramo da su županije i Grad Zagreb najbolje mjesto na kojem možemo pronaći i nominirati najbolje OPG-e, te da ćemo ove godine imati još žešću konkurenciju i ponovo prikazati kako u Hrvatskoj postoje pozitivne priče i vrijedni ljudi koji proizvode hranu i poljoprivredne proizvode za tržište, te uspijevaju osigurati dohodak sebi i svojim obiteljima“, izjavio je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske poljoprivredne komore, HRT-a, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro (HUMP Agro), Savjetodavne službe te pobjednika prošlogodišnjeg izbora (OPG Sever), ove je godine dopunio i razradio polazne kriterije za nominaciju iz svake jedinice, po točno određenim mjerilima, te opisom zbog čega je neki OPG zaslužio da bude odabran. Od ove godine uvodi se i kategorija „Mlada nada“ u kojoj će se birati najbolji mladi poljoprivrednik. (mladi poljoprivrednik je osoba koja nije starija od 40 godina u trenutku predaje Zahtjeva, koja posjeduje adekvatnu stručnu spremu i vještine te po prvi put na jednom poljoprivrednom gospodarstvu preuzima dužnost upravitelja tog poljoprivrednog gospodarstva)

Očekujemo da će Županije i Grad Zagreb do 15. svibnja dostaviti svoje nominacije - po 4 OPG-a i 1 mladu nadu, a dodatno smo uključili i Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja će nominirati po 2 OPG-a iz svake županije“, izjavio je predsjednik Stručnog žirija, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević.

Objasnio je kako će nakon svih prikupljenih nominacija, stručni žiri izabrat 21 OPG (po jedan iz svake jedinice), te tri mlade nade. Večernji list će tijekom kolovoza u svojim izdanjima napraviti priče o 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva (21 OPG i 3 mlade nade), a priče će biti objavljene i na web stranici http://domivrt.vecernji.hr/zlata-vrijedan/ te će čitatelji moći glasati za svoje favorite.

Nagrade će biti uručene na posebno organiziranoj, velikoj završnoj svečanosti 11. rujna 2015. na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić najavio je da će HRT i ove godine u svoj program uvrstiti prijenos dodjele nagrade, a novina je da će se serijal priča o OPG-ima koji će biti nominirani biti prikazan tijekom ljeta kroz različite emisije HRT-a. Procjena poslovodstva i uredništva HRT kako je izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odličan projekt te da je kroz javni servis važno promovirati pozitivne vrijednosti i priče koje mogu motivirati i inspirirati mnoge jer pokazuju kako se od poljoprivrede može živjeti te kako je selo i proizvodnja hrane važan segment hrvatskog društva“, kazao je ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.