Hrvatski radio

Radio Split

Zlatna kapja uja - fešta na Šolti

06.06.2019.

07:40

Autor: Radio Split

Zlatna kapja uja - fešta na Šolti

Zlatna kapja uja - fešta na Šolti

Foto: - / -

U svibnju ove godine na najvećem natjecanju maslinovih ulja svijeta u New Yorku Šoltansko maslinovo ulje osvojilo je priznanje kao najbolje ekološko, monosortno, medium maslinovo ulje na svijetu u svojoj kategoriji. Tim povodom Šoltani priređuju proslavu “Zlatna kapja uja”

koja će se održati u petak 14. lipnja 2019. ispred Bratske kuće u Grohotama na otoku Šolti. Za one koji žele sudjelovati u toj fešti, trajekt polazi u 9:15 h iz Splita za Rogač, a povratak je moguć brzobrodskom linijom u 15:30 h ili trajektom u 18:30 h iz Rogača za Split.

„Ovim uspjehom uspeli ste se na Mount Everest kvalitete svjetskih maslinovih ulja! Jako sam ponosan na vas i sretan što smo zajednički sa Šoltankom podigli njenu vrijednost u kvaliteti ulja kakvu ona zaslužuje“ – čestitkama se ovim riječima pridružio jedan od najvećih naših stručnjaka za maslinovo ulje dr. Ivica Vlatković.

Hrvatska je po broju medalja na 4. mjestu poslije Italije, Španjolske i USA, a ispred Grčke, Portugala, Francuske i svih ostalih.

Šoltansko je jedino hrvatsko ulje koje je ušlo u kategoriju "best in class", samo 18 ih u cijelom svijetu! Veliki uspjeh za Dalmaciju, a o Šolti i uspjehu Udruge „Zlatna Šoltanka“ da se i ne govori!

Podsjećamo, na istom natjecanju 2017. godine šoltanski maslinari udruženi u “Zlatnoj Šoltanki” ušli su u elitno društvo najboljih proizvođača maslinovog ulja na svijetu, dobivši zlatnu medalju na istom prestižnom natjecanju u New Yorku, što je bila kruna petogodišnjeg rada koji je počeo okupljanjem maslinara i osnivanjem Udruge „Zlatna Šoltanka“, dobivanjem nacionalne oznake izvornosti  i dodjelom zaštite oznake izvornosti na razini Europske unije. Šoltansko maslinovo ulje sa zaštićenom oznakom izvornosti i ekološkim certifikatom te je godine ocijenio  internacionalni žiri sastavljen od najrenomiranijih somelijera maslinovog ulja svijeta najvišom ocjenom i dodijelio mu 'gold award'.

Predsjednik udruge, Zlatko Burić i cijeli tim iz Udruge „Zlatna Šoltanka“ vrijedno i mukotrpno su gradili ime Zlatne Šoltanke i ispisali su povijest dalmatinskog, a posebno šoltanskog maslinovog ulja.

Na tom putu uz pratnju i podršku stručnih službi i istaknutih stručnjaka pojedinaca, odreda zaljubljenika u maslinovo ulje, mukotrpno su uzgajali, branili i brali najbolje što dalmatinski krš može dati i panično precizno i predano izradili proizvod kojim se Dalmacija i Hrvatska danas ponose.

Imali su i podršku i brojnih reportera, novinara i pojedinih lokalnih političara te su zajedno svi ovogodišnjim uspjesima ispisali mlađu povijest dalmatinskog maslinovog ulja. Trud i rad brojnih maslinarskih naraštaja Šolte ovim uspjehom dobilo je priznanje, a Udruga je pridonijela stvaranju vrhunske kvalitete maslinovog ulja, važnog dijela našeg otočkog identiteta i života - najavili su iz Udruge Zlatna Šoltanka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.