Hrvatski radio

Radio Split

Znanstveni skup o skladatelju Ivanu Lukačiću

11.11.2020.

12:58

Autor: MV

Znanstveni skup o skladatelju Ivanu Lukačiću

Znanstveni skup o skladatelju Ivanu Lukačiću

Foto: - / -

Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu od 12. do 14. studenoga 2020. godine organiziraju međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij "Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice" u povodu 400. obljetnice izdanja zbirke „Sacrae cantiones“.

Znanstveni dio programa koji će se održati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa okupit će eminentne stručnjake koji će iz različitih kutova promatranja ujediniti i povezati brojne aspekte Lukačićeva djelovanja, kao i važnost koja ovom skladatelju pripada u nacionalnoj i europskoj glazbenoj povijesti. Glazbene radionice odvijat će se u Katedrali sv. Dujma pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Na kraju simpozija u Katedrali bit će predstavljen i nosač zvuka 27 Lukačićevih moteta u izvedbi međunarodnog ansambla MUSICA ADRIATICA. 

 

Fra Ivan Lukačić (Šibenik, o. 1585. – Split, 20. rujna 1648.), bio je kapelnik splitske katedrale i gvardijan samostana sv. Frane na obali gdje je i pokopan uz Marka Marulića. Lukačić je ranobarokni skladatelj koji je točno prije 400 godina (1620. - 2020.) u Veneciji tiskao svoju zbirku pjesama „Sacrae cantiones“. To je jedino sačuvana zbirka Lukačićevih skladbi, pronađena u Poljskoj.  

 

Glavni organizatori međunarodnog simpozija su Katoličko bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu. 

 

Vrijedi istaknuti da su pomoć u realizaciji simpozija doprinijele i institucije: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. 

 

Inicijator organizacije simpozija, ujedno predsjednik znanstveno-umjetničkog odbora je doc. dr. sc. don Mihael Prović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.