Hrvatski radio

Radio Split

Cesarica večeras uživo u programu Radio Split

07.07.2017.

14:24

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon sinoćnjeg nastupa Gibonnija na splitskim Prokurativama, druga večer 57. Festivala zabavne glazbe - Split 2017. posvećena je prvoj dodjeli novoutemeljene glazbene nagrade za hit godine "Cesarica", a sutra, u subotu je natjecateljska večer.

Ova nova glazbena nagrada isključivo je nagrada publike koja je tijekom protekla 2 mjeseca od 40 ponuđenih skladbi izabrala 12 finalista od kojih će jedna pjesma biti proglašena hitom godine i osvojiti nagradu Cesarica. Nagrada je ime dobila po istoimenoj pjesmi koja je dobila čak 4 Porina, te je prema mnogima najuspješnija hrvatska pjesma svih vremena.

Voditelji su Iva Šulentić i Duško Ćurlić, a dodjelu možete pratiti u izravnom prijenosu u programu Radio Splita, na Prvom programu HTV i pomoću HRTi platforme.

U prvoj festivalskoj večeri, u četvrtak, 06. srpnja 2017. nastupio je Gibonni sa svojimi pratećim sastavom i gostima: Gradskim zborom Brodosplit i članicom London Community Gospel Choir, Stephanie Sounds koju je Gibonni upoznao tijekom snimanja albuma "Toleranca". Stephanie je oduševila brojnu publiku na splitskim Prokurativama koja je većim dijelom koncerta, uglavnom pljeskala izvođačima. Tek su se gledatelji pri kraju koncerta aktivno uključili u ovaj veličanstveni koncert. Za to je zaslužan i sam Gibonni koji je naprosto prisilio gledatelje da se odmaknu od svojih sjedalica. Gibo je naime ušao u prve redove u gledalištu, preskačući redove hodajući po stolicama. 

Ovaj smo koncert mogli pratiti izravno u programu Radio Splita zahvaljujući,  prije svega, samom Gibonniju, kao i direktoru splitskog Festivala, Tomislavu Mrduljašu kojima još jednom upućujemo zahvalu zbog toga. Gibonni se prvi put pojavio na splitskim Prokurativama 1992. godine s pjesmom "Tebe nisam bio vrijedan". Kao i Vinko Coce, kao debitant, Gibonni nije te godine ušao u finale Festivala. Zahvaljujući intervenciji tadašnjeg direktora splitskog Festivala, pokojnog Zdenka Runjića, Gibonni, te Vinko Coce i Tomislava Miše - Tommy, koji su pjevali "Da je meni s tobom kroz pasike", nastupili su u završnoj večeri te godine izvan konkurencije. Na koncu, Gibonni je osvojio prvu nagradu struke, dok je "Pasikama" Nene Ninčevića pripala druga nagrada žirija. Tada je Zdenko Runjić komentirao tu odluku riječima: "Gibonni je budućnost hrvatske glazbe". Danas shvaćamo da je Gibonni odavno postao sadašnjost naše glazbene scene koju je svojim vrhunskim radom oplemenio i pri tom stekao svoju brojnu publiku koja većim dijelom na tom koncertu, na početku 57. Festivala ipak nije bila. 

Uoči ovog koncerta, snimili smo razgovor s Gibonnijem koji možete poslušati na ovoj stranici. Razgovor je vodio Edo Gracin.

U subotu, 08. srpnja 2017., u završnoj, natjecateljskoj večeri, poslušat ćemo 24 nove skladbe za koje vjerujemo da će uskoro zaživjeti kod publike. Naravno i ovu večer pratit ćemo u izravnom prijenosu u programu Radio Splita, Drugom programu Hrvatskog radija i na Prvom programu Hrvatske Televizije od 21 sat i 45 minuta, kao i na HRTi platformi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.