Hrvatski radio

Radio Split

Festival klasične glazbe Opera Selecta

08.08.2020.

14:55

Autor: Vesna Relić

foto: Dino Čaljkušić

foto: Dino Čaljkušić

Foto: - / -

12. festival Opera Selecta u trogirskoj Kuli Kamerlengo nastavlja s nizom spektakularnih ljetnih koncerata. 9. kolovoza perspektivni mladi pijanisti nastupaju na koncertu Mladi virtuozi, dok na Završnoj večeri 13. kolovoza, program izvode Zagrebački solisti! Oba programa počinju u 21 sat.

Uz uvriježene i priznate hrvatske i internacionalne glazbenike, Opera Selecta okuplja i mlade glazbene snage pa na koncertuMladi virtuozi 9. kolovoza publika uz slobodan ulaz može poslušati trolist perspektivnih pijanista, još uvijek studenata i učenika. Arsen Dalibaltayan prošlogodišnji je pobjednik 8. Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić koji je recital održao i na 65. Splitskom ljetu, a pijanist iz obitelji istaknutih glazbenika trogirskoj publici predstavit će se s programom romantičarskih skladatelja (F. Schubert, F. Chopin). Jan Niković potvrdio je status mladog virtuoza na istoimenom međunarodnom natjecanju 2018. u Zagrebu, gdje je proglašen ukupnim pobjednikom natjecanja. U Trogiru izvodi skladbe M. Ravela i F. Liszta, mađarskog skladatelja čije će skladbe oživjeti i pod prstima Ivana Petrovića-Poljaka, još uvijek srednjoškolca koji, među brojnim nagradama, broji čak pet Oskara znanja Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Završna večer 13. kolovoza pripada veteranima hrvatske komorne glazbe, Zagrebačkim solistima, koji će ubrzo navršiti sedmo desetljeće! Od 1953. godine, kada je ansambl osnovan u okviru Radio Zagreba pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra, pa do danas kada nastupaju uz istaknutog violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije, Zagrebački solisti održali su gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima. Suvereno vladanje širokim repertoarom raznih stilskih razdoblja potvrdit će i u Kuli Kamerlengo. Koncert otvara Divertimento u F-duru W. A. Mozarta, nakon kojeg slijedi Pintarichiana koju je ansambl snimio i za hvaljeni nosač zvuka diskografske kuće CPO uz Klavirski koncert br. 2 i Sinfoniettu op. 79 Borisa Papandopula. Na programu je i jedan od najljepših primjera orkestralne glazbe, Uvertira iz Sna Ivanjske noći F. Mendelssohna, dok će izvedbom 1. stavka iz Pete simfonije u c-molu ansambl proslaviti i 250. godišnjicu rođenja L. van Beethovena. Prvi i posljednji stavak Holberg suite E. Griega također će zavladati Kulom Kamerlengo, dok se zaključnim skladbama Zagrebački solisti odmiču od uvriježenih klasičnih okvira. U vrtlog ljubavnog zanosa publiku će prvo uvući nježnom i romantičnom skladbom Strangers in the Night I. Robića i B. Kaempferta, a velika završnica slijedi uz jedan od najljepših primjera filmske glazbe, strastveni Tango C. Gardela iz filma Miris žene.

Opera Selecta, kao jedan od najvećih suvremenih brendova Trogira, rezultat je entuzijazma pojedinaca, koji su unatoč pandemiji i ove godine uz pomoć Grada Trogira osigurali sugrađanima još jedan glazbeni spektakl. Festival započet s ciljem približavanja klasične glazbe široj publici, Kulu Kamerlengo ispunio je opernim repertoarom vrhunskih međunarodnih interpreta, a od jubilarnog izdanja nastavlja novu koncepciju koja obuhvaća veći broj koncerata. U tom duhu nastavlja se i 12. izdanje festivala Opera Selecta, koje donosi i prvu isključivo instrumentalnu ediciju. Ulaznice za Završnu večer uz Zagrebačke soliste mogu se kupiti u Turističkoj zajednici Grada Trogira i na dan koncerta od 19 i 30 sati ispred Kule Kamerlengo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.