Hrvatski radio

Radio Split

02:15 / 10.07.2021.

Autor: Eduard Gracin

Festival odao počast splitskim skladateljskim velikanima

Festival odao počast splitskim skladateljskim velikanima

Festival odao počast splitskim skladateljskim velikanima

Foto: - / -

Kolone našega vrimena - naziv je retrospektivne večeri 61. Festivala zabavne glazbe - Split 2021. u kojoj su organizatori odali počast znamenitim splitskim skladateljima: Jakovu Gotovcu, Ivi Tijardoviću, Ljubi Stipišiću i Zdenku Runjiću.

Posljednjih godina gledali smo niz zanimljivih večeri posvećenih u sjećanje na glazbenu ostavštinu, prije svega splitskog Festivala. Tako je bilo na splitskim Prokurativama u drugoj večeri 61. Festivala kada je programskom večeri sažeto prikazan znameniti opus 4 splitska skladateljska velikana. Započelo je završnim kolom iz opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca čija je rodna kuća u Getu. Nastavljeno je Runjićevim i Zuppinim "Galebom" kojega je Oliver izveo 1975. na Festivalu. Ovoga puta to je sjajno otpjevao Alen Nižetić. Potom su uslijedile popularne arije iz Splitskog akvarela i Male Floramye u izvođenju članova opere HNK - primadone Terezije Kusanović, Đine Vučković, Branke Pleština Stanić i Bože Jurića Pešića. Njima su pomagali splitski pjevači Neno Belan, Tedi Spalato, Ivo Perkušić, te članovi splitskog Cambija. Ipak, većina programa posvećena je pjesmama koje je Zdenko Runjić napisao za Festival. Među izvođačima su se sjajno snašli mladi pjevači - Lorena, Gina Damjanović, Damir Kedžo, Antonia Dora Pleško. Romancu je otpjevao na svojstven način Tomislav Bralić, kao i Goran Karan "Samo moru virujen". Skladbe Ljube Stipišića izvele su klapa Iskon te buzetski Pinguentum koji su zajedno izveli legendarnu dalmatinsku himnu "Dalmatino, povišću pritrujena". Završetak 90-minutnog programa pripao je poznatoj ariji iz Akvarela - O, kućo mala u izvođenju svih izvođača. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.