Hrvatski radio

Radio Split

Ultra se vraća u Split

14.06.2022.

16:28

Autor: Radio Split

Sudionici pressice ULTRE u splitskoj gradskoj luci

Sudionici pressice ULTRE u splitskoj gradskoj luci

Foto: Edo Gracin / RADIO SPLIT

Nakon 2 godine stanke, Split će ponovno biti domaćin Ultre – svjetskog festivala elektronske glazbe koji je u proteklih 7 izdanja privukao u Split više od milijun posjetitelja. 

Ultra će se održati u splitskom Parku Mladeži od 8. do 10. srpnja, a nakon toga izvođači i posjetitelji preselit će se na naše otoke – Brač, Hvar i Vis gdje će se ljubitelji te vrste glazbe zabavljati u intimnijim sredinama. Na današnjoj je konferenciji istaknut značaj organiziranja Ultre u Splitu, jedine u Europi, pa je izrečena usporedba da je značaj ove manifestacije poput organiziranja Olimpijskih igara ili pak Svjetskog nogometnog prvenstva. Ultra Europe je strateški projekt Vlade RH, Ministarstva turizma i sporta te Turističke zajednice RH, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, koji je iznio podatke iz studije koju je izradio Institut za javne financije 2018. godine o ekonomskim efektima organiziranja Ultre na hrvatski društveni bruto proizvod. Prema toj studiji, 284 milijuna kuna je izravni doprinos organiziranja Ultre na naš društveni bruto proizvod, odnosno 0,08% ukupnog BDP-a. Samo 30% od tog iznosa otpada na ulaznice, dok je 70% ono što posjetitelji izravno troše u Splitu i našoj zemlji u hrvatskim tvrtkama, kod hrvatskih građana - hrana, piće, smještaj, transportne usluge i drugo. Osim toga, istaknuo je gospodin Glavina, još jedan ih je podatak ugodno iznenadio koji je možda i značajniji od spomenutih iznosa. Naime, izmjerili su da Ultra ima marketinšku vrijednost za prepozicioniranje Hrvatske u svijetu više od 25 milijuna eura, tj. oko 200 milijuna kuna. 

Odluka o organizaciji ovogodišnje Ultre donešena je u listopadu prošle godine kada je vlasnik licence, gospodin Joe Bašić sa suradnicima krenuo u pripreme za ovogodišnji Festival elektronske glazbe u splitskom Parku mladeži. Na putu je prema Splitu iz Miamija pozornica dužine 80 metara i visoka poput četverokatnice koja će zadovoljiti sve izazove vremenskih prilika, a sve ono što će posjetitelji iz 140 zemalja svijeta vidjeti tih dana Ultre u Splitu nadmašit će sve ono do sada viđeno u Hrvatskoj, pa i šire, izjavio je gospodin Bašić. Kako je kazao – nema više slobodnog mjesta u avionima koji će tih dana slijetati u splitsku zračnu luku, inače bi broj posjetitelja bio veći od očekivanog, o čemu će voditi računa u slijedeće 2 Ultre koje su za sada planirane. Do danas je prodano 5 posto ulaznica više nego što je to bilo prije 3 godine. Cijene ulaznica za hrvatske posjetitelje su prilagođene našim uvjetima, pa je cijena kompleta oko 800, dok je dnevna 350 kuna. U Splitu se za dvadesetak dana očekuje više od 100 tisuća gostiju iz 140 zemalja svijeta, a među njima će biti i više od 6 tisuća takozvanih VIP gostiju za koje su predviđene i brojne luksuzne jahte koje će ih dovoditi u naše atraktivne luke, lučice, uvale, naše otoke. A kako je riječ o gostima dubokog džepa - očekuje se i njihova iznimna potrošnja. A to sve u konačnici pretvara našu obalu iz pozicije masovnog turizma prema pružanju novih turističkih proizvoda koji će zadovoljiti zahtjevnije goste. 

Predsjednica TZ grada Splita, Alijana Vukšić istaknula je kako posjetitelji moraju uvažavati i činjenicu da je splitska gradska jezgra pod zaštitom UNESCO-a, pa apelira na sve sudionike da vode o tome računa. O tome je novinarima govorila i Povjerenica Vlade RH za grad Split, gospođa Mirjana Veža istaknuvši da gradska uprava posebno vodi računa o sigurnosti svih sudionika, kao i imovine naših građana i njih samih. U svakom slučaju, očekuje nas glazbeni spektakl s puno buke što će možda smetati pogotovo našim starijih Splićanima, koji će otići iz svojih stanova tih dana, ukoliko su u mogućnosti i uživati u miru izvan Splita, ali svi zajedno, nadamo se, biti dobri domaćini koji će priskočiti u pomoć, ako zatreba našim brojnim gostima iz cijeloga svijeta. 


TONČI GLAVINA, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.