Hrvatski radio

Radio Split

Javna ustanova "More i krš" u sporu s vlasnicima šuma...

09.04.2022.

13:22

Autor: Denis Šabić

Tomislav Mijić i Ivica Bazina

Tomislav Mijić i Ivica Bazina

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Značajni kraobraz "Sutina" nedaleko Neorića u općini Muć postao je prijeporom između Javne ustanove "More i krš" i vlasnika šumskih zemljišta unutar tog zaštićenog područja. Cijeli je slučaj izmaknuo kontroli prije par mjeseci kada su pojedinci počeli sječu vlastitih drva za ogrjev unutar zaštićenog pojasa, pa su im počele stizati tužbe zbog navedenih zahvata.

Tomislav Mijić i Ivica Bazina

Tomislav Mijić i Ivica Bazina

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Jedan od vlasnika šume je i Tomislav Mijić. I njegovih četiri hektara šume sustavno propadaju. Obraćao se on u nekoliko navrata svim relevantnim institucijama tražeći odgovore u prvom redu na pitanje oko upravljanja privatnim vlasništvom u zaštićenom krajobrazu. Gotovo cijelo stoljeće njegova obitelj raspolaže s nekoliko parcela na istoimenom području. Raspolagalo se, kaže, racionalno što pokazuje i sadašnje stanje jer da nije, zasigurno to područje nikada ni ne bi bilo pod monitoringom Jave ustanove.

"Ne može ni mušica proći", veli i Ivica Bazina koji se u nekoliko navrata obraćao mjerodavnim tijelima da mu se dozvoli barem sanitarna sječa oboljelih ili osušenih stabala, ali bez uspjeha.

Ravnatelj Javne ustanove "More i krš" Domagoj Lažeta, na upravljanje i zaštitu značajnim krajobrazom ne gleda baš na toliko rigorozan način koliko mu Sutinjani spočitavaju. Spremni su, kaže, dozvoliti izvlačenje suhih srušenih stabala iz zaštićenog područja.


Domagoj Lažeta

Domagoj Lažeta

Foto: Denis Šabić / HRT radio Split

O problemima vlasnika koji ne mogu do svojih vlastitih drva u Sutini kod Muća razgovarali smo s sudionicima ove priče Tomislavom Mijićem i Ivicom Bazinom vlasnicima šuma te ravnateljem Javne ustanove "More i krš" Domagojem Lažetom...

reportaža-Sutina 2022

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.