Hrvatski radio

Radio Split

LIDERI TURIZMA I DIGITALNIH TEHNOLOGIJA Splitsko-dalmatinska županija sustavom DalmatiaNFT službeno zakoračila u virtualni svijet Metaversa!

20.04.2022.

10:16

Autor: TZ SDŽ

Projekt Turizam 3.0

Projekt Turizam 3.0

Foto: TZ SDŽ / TZ SDŽ

Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije održati će svečanu prezentaciju projekta Turizam 3.0 - revoluciju u primjeni tehnologija proširene stvarnosti u prezentaciji turističke ponude destinacije. Predstavljanje projekta zakazano je za 21. travnja 2022. u 10:00h u hotelu President u Solinu, a na samom događaju uzvanici će zakoračiti u nove načine društvenih interakcija budućnosti.

Projekt Turizam 3.0

Projekt Turizam 3.0

Foto: TZ SDŽ / TZ SDŽ

U svijetu koji se neprestano razvija i mijenja za sve pojedince i strukture društva, dolazi do promjena preferencija, interesa turista. Znanje i inovacije postaju ključni izvor održive konkurentske prednosti. Od iznimne je važnosti biti u koraku s tehnologijama, te koristiti svu moć današnjih komunikacijskih kanala.

Samo dinamične organizacije, koje mogu procijeniti potrebe svojih dionika i odgovoriti učinkovito na te potrebe, moći nadmašiti svoje konkurente i održati njihov dugoročni prosperitet.

Iz toga razloga Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je projekt Turizam 3.0, čiji naziv simbolički predstavlja integraciju turističkog sektora u treću fazu evolucije tehnologija na kojima počivaju platforme futurističkog virtualnog svijeta zvanog Metaverse.

Navedeni ishod projekta ostvarit će se kroz realizaciju hiper-relevantnog sustava za distribuciju NFT-eva (eng. Non-fungible Token) u kontekstu valorizacije turističke ponude Srednje Dalmacije u okviru koncepta virtualnog svijeta zvanog Metaverse.

Virtualna stvarnost dio nove stvarnosti u turizmu - utjelovljeni internet u kojem ste kreatori doživljaja, a ne samo promatrači

Digitalizacija u turizmu, kao jedan od odgovora na krizu znači i uvođenje novih tehnologija poput virtualne stvarnosti (VR). Virtualna stvarnost biti će važna kao promotor ali i u pripremi putovanja, te očuvanju resursa i zaštiti kulturnih i prirodnih dobara.

-Mi prepoznajemo portret budućeg putnika, koji traži sigurnost i bezdodirni pristup, ali također osjeća i odgovornost prema odredištima. Svi smo svjesni da je ogroman napor još pred nama, da se turizam oslanja na povjerenje i pouzdan odnos među ljudima. Stoga težimo novoj viziji turizma, odgovornoj, transformirajućoj i izdržljivoj u potpunosti posvećenoj našim novim turistima. Turizam 3.0 i sustav DalmatiaNFT gradi odnos između turista i domaćina na destinaciji baziran na uključivanju gostiju i sukreiranju turističkih sadržaja - kazao nam je direktor Joško Stella

-Projekt će se provoditi kroz 4 faze. U prvoj fazi projekta organizirat će se medijska konferencija radi upoznavanja javnosti s projektom te demonstracija kapaciteta i dosega projekta. Pokrenut ćemo nagradni NFT fond, uključiti sve destinacije i atrakcije u županiji, također ćemo organizirati radionice za lokalne turističke zajednice i turističke djelatnike. Širenje obujma sustava je imperativ projekta. Ovim projektom bi se Splitsko – dalmatinska županija u vrlo kratkom vremenu mogla pozicionirati kao lider tehnoloških inovacija u turizmu, obrazovanjem novih stručnjaka, inovativnom interpretacijom kulturne baštine te korištenjem novih tehnologija proširene stvarnosti koja gostima omogućava intenzivniji doživljaj materijalne i nematerijalne baštine - kazao nam je Stella

- Naš identitet svakim danom postaje sve više na internetu. Bila je logična odluka razmišljati o tome kako se ovi trendovi unose u turizam, kako se turista premješta u ovaj digitalni identitet, kako kreiramo prostor oko sebe koji ponesemo sa sobom u ovom metaverzumu - kazao nam je Joško Stella

Posljednjih mjeseci velike tehnološke kompanije bruje o mogućnostima koje metaverzum i NFT tehnologija može pružiti

Svi govore o metaversu, puno je različitih teorija, jedna stvar oko koje se svi slažu je da metaverzum dolazi i da će revolucionirati internet.

Osnivač Facebooka Zuckerberg tvrdi da će za pet godina ova tehnologija apsolutno zavladati svijetom. Premda ćemo u tom svijetu koristiti 2D aplikacije kakve sad dominiraju tržištem, velika nastojanja bit će usmjerena u razvoj ideja proširene i virtualne stvarnosti – sve od digitalne zabave pa do virtualnih putovanja.

-Ovim projektom pokazat ćemo što je moguće s ovakvom tehnologijom u turizmu. NFT-ovi stvaraju temelje za stvaran, provjerljiv, virtualni svijet" - kazao nam je Stella.

NFT poboljšavaju virtualne prostore

Održivi interes je pokazao da NFT nisu faza ili hir. Baš kao što kripto i blockchain postaju temeljna tehnologija koja oblikuje nepisanu budućnost, pridružuju im se i NFT -i. Korisnici mogu pokazati NFT umjetnost, putovanja, odjeću, pa čak i prisustvovati događajima uživo sa prijateljima na mreži na kupljenom zemljištu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.