Hrvatski radio

Radio Split

Projekt za pomoć siromašnima Imotske krajine

24.05.2022.

14:36

Autor: Denis Šabić-Kolajna ljubavi

Projekt „Ruka podrške“

Projekt „Ruka podrške“

Foto: pexel.com / pexel.com


Udruga „Kolajna ljubavi“ u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije provodi projekt „Ruka podrške“ koji je financiran u okviru FEAD-a Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnoj pomoći za razdoblje 2014.-2020.

Projekt „Ruka podrške“

Projekt „Ruka podrške“

Foto: pexel.com / pexel.com

Projekt se provodi u okviru poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći- faza IV.“, a ukupna vrijednost projekta je 3.607.031,84 kn, a vrijeme trajanja projekta je od 25.3.2022. do 25.3.2023. godine.

Udruga „Kolajna ljubavi“ kroz godinu dana trajanja ovog projekta planira podijeliti 9416 paketa pomoći u hrani i osnovnoj materijalnoj pomoći za oko 856 pojedinaca i obitelji s područja Imotskog, Sinja, Dubrovnika i Metkovića te će na taj način doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva za ranjive skupine s tih područja.

Kroz projekt će također biti osigurani i promotivni materijali koji će sadržavati savjete vezane za kvalitetniju prehranu, doniranje viškova hrane, upravljanje kućnim budžetom te za zdravlje i higijenu. Također će biti i održane javne tribine na iste teme.

U doba inflacije i krize uzrokovane koronom osjetljive skupine dodatno su ugrožene te upadaju sve dublje u siromaštvo. Projektom im se želi pružiti ruka podrške, pokazati da nisu sami i zaboravljeni. Paketi hrane i osnovne materijalne pomoći u higijenskim i školskim potrepštinama će im olakšati ovo teško razdoblje. Pomoć koja im se pruža nije isključivo materijalne prirode, već uključuje i osnaživačke mjere koja ovako osjetljivoj skupini pokazuju smjer za izlaz iz siromaštva. Zato će korisnici imati priliku sudjelovati na tribinama i naučiti kako financijski racionalizirati potrošnju kada su primanja niska.

Ivana Nikolić, voditeljica projekta iz „Kolajne ljubavi“, udruge koja već godinama provodi projekt Socijalne samoposluge u Imotskoj krajini, poručuje: „Posebno je dodirljivo kada se ljudi razvesele paketu jer sadrži proizvod koji si dugo nisu mogli priuštiti. Tada ublažavanje siromaštva više nije samo cilj projekta, tada ono dobije lice, a i emociju koju pamtiš čitav život. Jako sam sretna što imam prilike pomoći svojim sumještanima.„

Ciljane skupine za ovu vrstu projekta su samci i obitelji koje se nalaze u sustavu Centra za socijalnu skrb i korisnici su zajamčene minimalne naknade, samci i obitelji koji nisu u sustavu Centra za socijalnu skrb (osobe koje ne mogu ostvariti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu zbog blokiranih računa, ovrha i sl. koji će biti odabrani u suradnji s općinama i svećenicima) te ne primaju zajamčenu minimalnu naknadu i korisnici osobnih invalidnina putem CZSS-a.

Više informacija se može dobiti putem društvenih mreža Udruge „Kolajna ljubavi“, putem email adrese: kolajna.ljubavi@gmail.com ili na mob: 092 215 7074.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.