Hrvatski radio

Radio Split

Sutra započinju 307.-e alkarske svečanosti natjecanjem za pobjednika Bare

04.08.2022.

13:21

Autor: Denis Šabić

Sinjska Alka

Sinjska Alka

Foto: HRT / HRT

Sutra započinju 307-e alkarske svečanosti natjecanjem za pobjednika Bare. U Subotu je Čoja, a u nedjelju 7.kolovoza alkari će se natjecati za ovogodišnjeg slavodobitnika. U organizacijskom , tehničkom , ali i sigurnosnom smislu sve je potpuno spremno - tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić


Intervju-dr. Ivan Nasić

Sinjska Alka

Sinjska Alka

Foto: HRT / HRT

U povijesnom smislu Alka kao viteška igra ima jako veliko značenje i baštinsku vrijednost kao simbol pobjede nad osmanlijskim neprijateljem kazao nam je dr. don Josip Dukić povjesničar i profesor na Bogoslovno katoličkom fakultetu u Splitu. 

Intervju-dr. don Josip Dukić

Sinjska  Alka

Sinjska Alka

Foto: HRT / HRT

Rijetki su slučajevi u Alci da su otac i sin angažirani u nekim trenutcima. I ove godine to su namještač Alke Josip Joke Runje , a pomoćnik mu je sin Mišo. Oboje su jako sretni što sudjeluju u ovoj povijesnoj viteškoj igri 

Josip Joke Runje

Josip Joke Runje

Foto: alka.hr / alka.hr

Intervju-Josip Joke Runje i Mišo Runje

U petom mandatu godinama zapovijeda momačkom četom, satnijom arambaša Ivo Vukasović Parin koji ne krije zadovoljstvo što će mu u nedjelju više stotina ljudi doći tradicionalno na ručak uključujući ljude iz vrha države.

arambaša Ivo Vukasović Parin

arambaša Ivo Vukasović Parin

Foto: alka.hr / alka.hr

Intervju-Ivo Vukasović-Parin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.