Hrvatski radio

Radio Split

U splitskoj prvostolnici počela devetnica sv. Dujmu 2022.

29.04.2022.

11:30

Autor: Denis Šabić-SMN

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split započeli su u četvrtak, 28. travnja, devetnicu kojom se svečano pripremaju za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili: katedralni župnik don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić, don Jure Bjeliš i don Nikola Šakić, a izravni prijenos mise bio je putem Laudato TV i YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije.

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

„Započinjemo normalnu devetnicu, to za nas kršćane znači da pokušamo zaživjeti dublje svoj poziv i poslanje milosnoga krsnog života, obraćenjem i pomirenjem“, kazao je na početku misnoga slavlja mons. Barišić nakon što je moći sv. Dujma iz riznice položio na pobočni oltar u splitskoj katedrali.

U propovijedi je nadbiskup u svjetlu susreta uglednog Židova Nikodema s Isusom Kristom govorio o ljudskim tamama i Božjem svjetlu. „Nikodem je bio opterećen tamom premda je imao ulogu učitelja, rabbija. Bio je i član Sinedrija ali nije razumio život i stvarnost. Prepoznao je u Gospodinu svjetlo koje je mu je trebalo i zato mu je došao u noći. Čovjek je uvijek u nekim problemima i poteškoćama, a i usred dana može biti u noći“, kazao je nadbiskup. Podsjetio je na Isusove riječi Nikodemu: „Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!“ Nikodemu je bilo nejasno kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se? Isus mu je protumačio da tko se ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. „Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je.“

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

Nikodem je opažao svojim osjetilima, ali mu to nije bilo dovoljno. Gospodin je sišao odozgo radi nas koji smo zemljani i mislimo zemaljski, kako bi nas uzdigao prema nebu i nebeskom. Gospodin traži da se nanovo rodimo iz vode i Duha. „Onaj koji se otvara ovom pogledu uzdiže se, nije prizeman, ima panoramski dublji pogled i povezan je s Gospodinom. Ako se udaljimo od njega, onda je promašenost života“, istaknuo je nadbiskup podsjetivši kako i prvoj Crkvi nije bilo jednostavno. Apostoli koji su naviještali riječ odozgor imali su poteškoća s onima odozdo koji su bili zatvoreni za tu riječ. Slično je bilo i u Dujmovo vrijeme.

„Dujam je snagom Duha Svetoga do kraja svjedočio vjeru u Krista raspetoga i uskrsloga. On je uskrsni svetac ne samo po kalendaru jer je dan njegove smrti 10. travnja prije Uskrsa, već je njegovo svjedočanstvo uskrsno. Slavi se 7. svibnja jer je to prvi tjedan nakon uskrsne osmine kad je Uskrs najkasnije. Ponosni smo na ovoga našeg svetog zaštitnika jer je temelj naše Crkve u Saloni jer nas je povezao s univerzalnom Crkvom. Njegove relikvije nalaze se u Rimu unutar Lateranske bazilike. Sveti Dujam nas je pratio kroz sva stoljeća jer je vezan s ovim prostorom gdje je živio i svoju krv prolio“, kazao je mons. Barišić. Dodao je da su se u Dujmovoj katedrali događali važni događaji za hrvatsku povijest i hrvatski narod. „Ponosni smo na njega jer ga nismo uvezli od negdje drugdje. Ovdje je živio, svjedočio, preminuo, posvetio prostor na kojem se mi svakodnevno krećemo.“

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je naglasio da kršćani poput sv. Dujma trebaju biti istinski svjedoci: životom, molitvom i liturgijom, a ne biti kameleoni, oni koji lako mijenjaju mišljenje i postupke te imaju nestabilan karakter. „Ne bi ni Dujam dao svoj život da je bio kameleon, bio bi zemljan a ne nebesnik i ne bismo ga danas slavili“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Na kraju euharistijskog slavlja, za vrijeme kojega je pjevalo samo nekoliko pjevača katedralnog zbora pod vodstvom kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šimu Marovića i uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Devetnica se u splitskoj prvostolnici slavi od 28. travnja do 6. svibnja misnim slavljima u 18.30 sati. Izravni prijenos mise može se pratiti na Laudato TV i Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije. Ovogodišnja Sudamja odvit će se kao i prijašnjih godina prije koronavirusa: pjevana misna slavlja i koncerti duhovne glazbe u splitskoj prvostolnici, tradicionalna procesija i misa na Rivi te različiti kulturni i športski događaji.

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.