Hrvatski radio

Radio Split

Upriličen radni sastanak crkvenog odbora za proslavu sv. Dujma

26.04.2022.

13:13

Autor: SMN

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, 25. travnja, održan je još jedan sastanak u povodu proslave ovogodišnje Sudamje. Na sastanku su sudjelovali članovi crkvenog odbora za proslavu sv. Dujma pod vodstvom splitsko-makarski nadbiskup mons. Marina Barišića i splitsko-makarskoga nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutleše.

Nakon dvije godine prekida zbog pandemije koronavirusa, ove godine bi se proslava održala kao i ranije, svetom misom na splitskoj Rivi kojoj prethodi procesija.

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

Središnjem događaju proslave nebeskog zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita – sv. Dujma, prethodit će svečana i bogata devetnica koja će trajati od 28. travnja do 6. svibnja, a slavit će se u splitskoj prvostolnici svaki dan od 18.30 sati.

U četvrtak, 28. travnja, misno slavlje predvodit će nadbiskup Marin Barišić, a pjevat će Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma. Nakon svete mise klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom predmolit će don Jure Bjeliš.

U petak, 29. travnja, misu predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pjeva Zbor sestara Milosrdnica, a nakon misnog slavlja prisutni će moći uživati u koncertu na orguljama prof. Ante Knešaureka.

U subotu, 30. travnja, misu će predvoditi kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović, pjevat će Mješoviti zbor Gospe Fatimske – Škrape, a poslije će biti upriličen koncert na gitari mladog, svjetski priznatog, umjetnika Petra Čulića.

U nedjelju, 1. svibnja, misno slavlje predvodit će don Tomislav Ćubelić, a za pjevanje su zaduženi Pučki pjevači iz Srinjina. Nakon mise bit će priređen koncert na orguljama prof. Eberharda Lauera iz Hamburga.

U ponedjeljak, 2. svibnja, svetu misu će predvoditi mons. Pavao Banić, pjevat će Mješoviti pjevački zbor sv. Josipa - Mertojak, a poslije će glazbena škola „Josip Hatze“ održati svoj koncert.

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

U utorak, 3. svibnja, misno slavlje predvodi don Marko Ćubelić, a pjeva Zbor franjevačkih bogoslova. Poslije misnog slavlja don Ante Mateljan, katedralni župnik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, predstavit će knjigu „Vjera djelotvorna ljubavlju“.

U srijedu, 4. svibnja, misu će predvoditi don Radojko Vidović, a pjevat će Zbor splitskih bogoslova. Nakon mise mandolinski sastav „Sanctus Domnio“ održat će koncert.

U četvrtak, 5. svibnja, misno slavlje predvodit će don Jure Vrdoljak, a pjevat će Muški zbor pjevači „Evanđelisti“ s Brda - Ravne Njive. Nakon mise uslijedit će koncert Mješovitog pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma.

Na uočnicu blagdana, odnosno u petak 6. svibnja, bit će otvaranje moćnika sv. Dujma i svečana Večernja na kojoj će propovijedati provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. sc. fra Marko Mrše. Devetnicu prenosi Laudato TV i Youtube kanal Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na svetkovinu sv. Dujma, u subotu 7. svibnja u 10 sati, tradicionalna je procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi, koju će animirati don Vedran Torić. Svečano misno slavlje predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua uz izravni prijenos na HTV2. Toga dana mise su u katedrali još u: 7, 8, 15, 16.30, 18 i 19.30 sati što splitsku prvostolnicu čini, kako je naglasio nadbiskup Barišić, istinskim Dujmovim svetištem.

Devetnica

Devetnica

Foto: SMN / SMN

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.