Hrvatski radio

Radio Split

Vrt po vrt... Od zelenih površina do društvenog vrta u Splitu

18.06.2022.

13:35

Autor: Denis Šabić-Permakultura Dalmacija

"Park za sva vrimena" - Poljud i osnovna škola Skalice

"Park za sva vrimena" - Poljud i osnovna škola Skalice

Foto: Permakultura Dalmacija / Permakultura Dalmacija

Udruga Permakultura Dalmacija organizira u subotu 18.06.2022. od 19 sati.

"Dragi sugrađani i svi zainteresirani za uređene i društveno dostupne javne površine u gradu Splitu, u subotu 18.06. pozivamo vas na edukativne šetnje i predavanja na nekoliko javnih lokacija u Splitu.

(Sve aktivnosti su javne i besplatne.)

"Park za sva vrimena" - Poljud i osnovna škola Skalice

"Park za sva vrimena" - Poljud i osnovna škola Skalice

Foto: Permakultura Dalmacija / Permakultura Dalmacija

U 19:00 okupljamo se na Poljudu u tematskom parku "Za sva vrimena" gdje će nam krajobrazni arhitekt Igor Belamarić ispričati priču o nastanku ove oaze mediteranskog bilja te nas upoznati sa idejom parka u kojem potičemo bioraznolikost i lokalne, samonikle biljne kulture.

▶ Laganom šetnjom nastavljamo do školskog vrta osnovne škole Skalice gdje će nam predstavnici udruge Permakultura Dalmacija (i prijateljske udruge Feniks) od 20:30 predstaviti ideju i proces nastanka ovog za Split jedinstvenog prostora.

Osim o vrtu kao cjelini, biti će govora i o pojedinim elementima kao što su vrtne gredice, kompostne hrpe, rasporedu grmlja i drveća, "hotelu" za kukce, učionici na otvorenom... te njihovom mjestu u sustavu.

Ipak, najvažnije od svega vidjeti ćemo život vrta kroz aktivnu ulogu zajednice i aktivnosti koje se ovdje kontinuirano odvijaju...

▶ Od 21:00 u učionici na otvorenom školskog vrta na Skalicama možete sudjelovati na prezentaciji "Urbani vrtovi i njihova budućnost u Splitu" na kojoj će Marin Kanajet iz udruge Permakultura Dalmacija govoriti o funkciji i koristima urbanih i društvenih vrtova u gradovima.

Također predstaviti će projekt RU:RBAN tijekom kojeg će grad Split uspostaviti pilot projekt urbanog vrta (i udariti temelj za sve buduće urbane vrtove) te se upoznati s aktualnom situacijom uspostave urbanog vrta u Splitu.

Iako na lokaciji postoje klupe, vrtni namještaj i zidići izrađeni tijekom aktivnosti u vrtu ponesite dekice za piknik kako bi se mogli udobno smjestiti.

Ove aktivnosti se odvijaju kao dio tečaja Uvod u urbanu permakulturu - ERASMUS +K2 strateškog partnerstva (za inovacije u strukovnom obrazovanju - u sklopu projekta „Introduction to Urban Permaculture – an initial VET course“ naša organizacija preuzela je vodeću ulogu u kreiranju sadržaja za 15-dnevni TEČAJ URBANE PERMAKULTURE) te kao dio promotivnih aktivnosti URBACT RU:RBAN projekta u kojem je projektni partner grad Split, a naša udruga član i koordinator lokalne akcijske grupe."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.