120 godina planinarstva u Zadru

120 godina planinarstva u Zadru

HRT Radio Zadar

Veza Zadra i planina stara je koliko i sam grad. Svi smo mi odrasli s pogledom na Velebit i silueta Svetog brda urezana nam je u sjećanje bili planinari ili ne, reći će Domagoj Diklić predsjednik PD Paklenica koje ove godine obilježava 120 godina postojanja.

I doista, nije slučajno da je upravo u Ninu, pored Zadra, Petar Zoranić napisao svoje „Planine”; prvi hrvatski pa i svjetski planinarski roman, a Zadranin Spiridon Brusina bio jedan od osnivača prvog Hrvatskog planinarskog društva, danas Hrvatskog planinarskog saveza. Upravo pokrenuti tom ljubavlju prema planinama i prirodnim ljepotama, skupina entuzijasta predvođena Alfonsom Borellijem 1899. godine u Zadru osniva Planinarsko i turističko društvo Liburnija.

 - Rad društva nažalost prekida I. Svjetski rat, no iskra planinarstva nije zamrla. 1952. godine u Zadru se ponovno osniva Planinarsko društvo Liburnija iz kojeg će deset godina kasnije izrasti novo društvo koje nosi današnji naziv „PD Paklenica”. Razlog za promjenu imena bila je izgradnja Planinarskog doma u Paklenici koji je tada postao i do danas ostao omiljeno zadarsko izletište, kazao nam je Domagoj Diklić, gostujući u programu Radio Zadra.

Uz planinarsko društvo, 1899. godine je osnovan i speleološki odsjek, prvi u Hrvatskoj, za što je zaslužan don Luka Jelić, no ratne godine zaustavile su njegovo djelovanje. Šezdesetih godina 20. stoljeća on je ponovno uspostavljen i do danas nosi naziv „Liburnija” u čast na osnivače.

- Sedamdesete godine su obilježene prvom samostalnom ekspedicijom na Mont Blanc, a zastavica grada Zadra zavijorila se na Uhuru Peaku, najvišem vrhu Afrike. Slične su aktivnosti nastavljene i u osamdesetima, a ratne devedesete ponovno su zaustavile rad društva. Planinarski objekti tih su godina pretvoreni u vojne objekte a brojni su se planinari i članovi gorske službe spašavanja uključili u obranu Domovine, dodao je predsjednik PD Paklenica, Domagoj Diklić.

Nakon rata planinari, entuzijasti i zaljubljenici u prirodu obnavljaju i uređuju nova planinarska skloništa, a Zadar dobiva i jednu od prvih stijena za sportsko penjanje u Hrvatskoj.

- Danas društvo broji preko 700 članova i najveća je udruga u gradu Zadru. Kroz društvo djeluje šest sekcija i odsjeka. Redovito organiziramo opće planinarske škole, planinarske tečajeve, planinarske škole za djecu, izlete, predavanja i izložbe. Moram napomenuti kako su volonterstvo, altruizam, upornost i žrtvovanje za kolegu planinara, prijatelja, vrijednosti koje planinarstvo prenosi na nove naraštaje. Jer planinarstvo nije uobičajen sport. U planini, u spilji i na vrhovima nema protivnika i nema pobjede. Postoji samo zajednički uspjeh i zadovoljstvo kao jedina nagrada, zaključuje Domagoj Diklić.

Komentari