15 godina Eko – Zadra

15 godina Eko – Zadra

Svoj rođendan članovi udruge „Eko-Zadar“ obilježit će nizom aktivnosti, sajmom "Dani sunca", projektom "Reciklirajmo zajedno", "Danom Čistoće" i akcijom razmjene sjemenja.

U petak i subotu, 18. i 19. travnja, udruga će organizacijom Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca“ tradicionalno obilježiti Dan planeta Zemlje  - 22. travnja. Sajmovi „Dani sunca“ najdugovječniji su projekt udruge, kontinuirano se održavaju  već deset godina, a do sad je održano 30 sajmova.  

Jutro u petak 18. travnja na Narodnom trgu bit će posvećeno projektu „Reciklirajmo zajedno“, kojeg udruga već godinama provodi u suradnji s Čistoćom d.o.o., a koji je usmjeren edukaciji mladih sugrađana, ali i osvješćivanju građana bez obzira na dob, o potrebi očuvanja planeta od zagađenja nepravilnim odlaganjem otpada i poticanju na odustajanje od prekomjernog korištenja sporo razgradive ambalaže. 

Na centralnom gradskom trgu održat će se „Dan Čistoće“, a uz info pult na kojem će se građanke i građani moći informirati o pravilnom odvojenom odlaganju otpada i kompostiranju, bit će postavljena izložba oslikanih platnenih torbi nastalih na radionicama u sklopu ovog projekta.  

U petak 18. travnja poslijepodne i u subotu 19. travnja ujutro na Narodnom trgu bit će organizirana i razmjena sjemenja, aktivnost kojom se pozornost  javnosti nastoji usmjeriti na važnost očuvanja vlastitih sorti što je temelj prehrambenog suvereniteta. Građani i građanke mogu donijeti vlastito sačuvano sjemenje, ili ukoliko njime ne raspolažu, pozvani su na ovaj ga način steći i sačuvati u svojem vrtu uz spoznaju kako time pomažu globalnim nastojanjima niza organizacija širom planeta koje obilježavaju 17. travanj kao Međunarodni dan borbe za prava seljaka i malih obiteljskih gospodarstava i pokazuju jasnu namjeru suprotstavljanja monopolističkim težnjama agrokoproracija. Razmjena sjemena održat će se, u  petak 18. travnja od 13 do 18 sati, i u subotu 19. travnja od 10 do 13 sati.   

Udruga „Eko-Zadar“, osnovana 21. travnja 1999. godine, u svoju šesnaestu godinu rada ulazi kao nositeljica projekta „B.hive: Ujedinjene organizacije civilnog društva za razvoj ljudskih potencijala“, vrijednog 187.358,07 eura, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je glavni cilj osnažiti ulogu organizacija civilnog društva u poticanju rasta zapošljavanja i razvoju ljudskih potencijala u Zadarskoj županiji. Kroz projekt će ukupno biti zaposleno čak šest novih osoba koje će djelovati iz ureda u Zrinsko-frankopanskoj ulici 3, kompletno uređenog i opremljenog novcem povučenim iz fondova Europske unije. Kroz djelovanje ureda, udrugama na području Zadarske županije pružat će se besplatne usluge specijaliziranog knjigovodstva za udruge, izrade i održavanja personaliziranih web stranica, stručnog savjetovanja pri izradi i provedbi projekata, te odnosa s javnošću (PR). Usluge će se početi pružati u lipnju ove godine. Odabir udruga korisnica usluga obavit će se u svibnju i lipnju, dok će se natječaj za jedino nepopunjeno radno mjesto, ono PR-a, objaviti u svibnju na službenim stranicama HZZ-a te na facebook stranici projekta.

Komentari