150 godina škole Arbanasi od danas kao Monografija

150 godina škole Arbanasi od danas kao Monografija

U Zadru je predstavljena Monografija - 150 godina škole Arbanasi, najstarije osnovne škole u Zadru koja je u pravom smislu bila predvodnik u načinu obrazovanja te uvođenju noviteta. Bogata Monografija prava je škrinja povijesti ne samo škole nego i grada Zadra.

Prva osnovna škola u Arbanasima osnovana je 1866.godine. Zvala se Hrvatska muška pučka škola . Prvi  je učitelj bio  Ivan Cabrić , rodom iz Sinja.Te školske godine, zbog neobaveznog pohađanja nastave , bilo je upisano 25 učenika.Nastava se odvijala u privatnoj kući  u vlasništvu obitelji Matešić, a potom ,budući da je kuća bila nepodesna,  u kući obitelji Kesić, neposredno istočno uz Preparandiju.Hrvatska ženska pučka škola  osnovana je 1877. godine . Počela je s radom iste godine u rujnu u kući Josipa Morovića ( Cukri ).Od svog osnivanja do 1907. radila je kao trorazredna s jednim kombiniranim razrednim odjelom.1914.godine otvara se odjel za predškolce.

Godine 1923. talijanske vlasti ukidaju ove hrvatske škole.

23. 12.1944. započela je s radom današnja osnovna škola pod imenom Narodna osnovna škola Zadar - Arbanasi.To je zapravo bilo obnavljanje hrvatskih osnovnih škola ,čiji je rad bio obustavljen 1923.Nastava se u početku odvijala u prostorijama Tvornice duhana , a od 1945. u saniranoj zgradi ex. Lega.

11.rujna 1960. g. svi razredi prelaze u novu školsku zgradu, tj.  u Osnovnu  školu Krste Ljubičića.Pri  Školi su djelovala tri područna odjela : PO Stanovi , PO Ploče i PO Crno.

1. travnja 1992. Osnovna škola "Krsto Ljubičić" mijenja ime u Osnovnu školu Krune Krstića.

To je tek štura povijest detaljno razrađena u bogatoj Monografiji koju uz dvojac Dokoza/Uglešić potpisuje Ivica Matešić Jeremija i sam učenik te škole kao i njegova majka te preci i potomci.

 

" Ravnateljica škole Jasmina Matešić i nastavnik likovnog odgoja Zvonko Govorčin došli su na ideju za Monografijom i tako je krenulo. Bio sam zadužen za povijest prvog dijela do dolazaka Talijana 1022. Kolege su potom podijelile preostala povijesna razdoblja do danas."

 

Knjiga obiluje koloritom fotografija, od onih prvih učitelja do današnjih profesora i polaznika. Bit će upisana kao prva koja je otvorila vrata za izvan nastavne akrtivnosti te prva sa svojom kuhinjom. Uz to, iznjedrila je barem 40 kasnije poznatih Zadrana, što iz svijeta glazbe i politike do sporta. Jedan od njih, Josip Pino Gjergja najviše je volio povijest:

"Da nisam sportaš možda bih se baš odlučio za povijest".

Kaže legendarni Pino, tek jedan od tisuće i tisuće nekadašnje djece koja su uz ostale pisala povijest najstarije gradske škole.

 

Komentari