20 godina od osnutka društva Makedonaca u Hrvatskoj- Biljana

20 godina od osnutka društva Makedonaca u Hrvatskoj- Biljana

Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj - Biljana jučer je u Zadru održala tribinu o kulturnim poveznicama između gradova i općina Makedonije i Hrvatske. Bila je to prilika da saznamo kako živi 160 Makedonaca u zadarskoj županiji i kako bi se mogla poboljšati suradnja dviju Republika.

 


Prostorija zadarskih Makedonaca mala je ali srdačna i opuštena jer takvi su Makedonci. Prva žena udruge koju vodi 20 godina Mirjana Majić dobila je zadatak da ispriča priču o poveznicama između Velesa i Samobora ali i drugih općina i gradova Hrvatske i Makedonije. Nekada su Zadar u Prilep bili gradovi pobratimi, a koji bi se pak grad u Makedoniji najbolje kulturno povezao sa Zadrom i koliko je Makedonaca u Hrvatskoj?

" Po izgradnji, arhitekturi i ljepotama grada Zadru bi najbolje odgovarao Ohrid. Što se broja Makedonaca u zemlji tiče nas je oko 4200 mada mislim da nas ima i više jer dosta se mladih obiteljski skrasilo u Hrvatskoj".

..kaže Mirjana Majić koja otkrica još neke specifičnosti društva Biljana:

" U našem društvu osim Makedonaca ima i Hrvata, Srba i Kosovara jer smo otvoreni za sve ljude dobre volje. U zadarskoj Županiji nas je 160 ali u gradu baš i ne znam i zbog toga i nemamo predstavnika u Gradu."

Makedonija je zemlja bogate i raznolike tradicije s poebnim naglaskom na glazbu. Ne nedostaje joj vrhunskih umjetnika iz svih područja od slikarstva do glazbe. Gospođa Majić izražava žaljenje što nemaju financijskih sredstava da uoči obilježavanja nekoog za njih važnog događaja dovedu u Zadar reprezentativan dio makedonske kulture ali i mali koraci su bitni. Stoga zahvaljuje Turističkoj zajednici Zadra na novčanoj pomoći te Savjetu za nacionalne manjine koji su im pomogli da 5. og listopada prigodnim programom obilježe okruglih 20 godina od osnutka društva.

 

Komentari