26 milijuna kuna za vodoopskrbu Zadarske županije

26 milijuna kuna za vodoopskrbu Zadarske županije

U Splitu su danas potpisani ugovori o ulaganju u građenje sustava za vodoopskrbu, odvodnju, i pročišćavanje otpadnih voda vrijednosti 71 milijun kuna. Među njima se nalaze i projekti iz Zadarske županije vrijedosti 26 milijuna kuna.

Među gradovima i općinama iz Zadarske županije koji će uz pomoć bespovratnih sredstava iz europskih fondova graditi svoju vodovodnu mrežu su i Lišane Ostrovičke i Perušić Benkovački. Natječaj za ove dvije općine odradila je zadarska Agrra.  Ivana Dević, voditeljica Odjela za razvoj i EU fondove u AGRRA-i:

I to sekundarni vodovod u Perušiću Benkovačkom čija je vrijednost 3 milijuna kuna i sekundarni vodovod Lišane Ostrovičke vrijednosti 7 milijuna kuna. Znamo da su prijavljeni vodoopskrbni cjevovod Proboj u Pagu, zatim vodovod u istočnom Ražancu, zapadni dio Starigrada te još neki drugi.

Ukupno je potpisano 7 ugovora za Zadarsku županiju vrijednosti 26 milijuna kuna. O važnosti ovih projekata nekadašnja načelnica Lišana Ostrovičkih Ivana Dević kaže:

Izuzetno je značajno, ne samo za svakodnevnu kvalitetu života nego i za budućnost tog cijelog područja.

Na žalost ova mjera nije dovoljna da bi zadovoljila sve one kojima je voda potrebna zbog strogih uvjeta natječaja. Vodu će primjerice dobiti samo Lišane Ostrovičke a ostala dva naselja u toj općini neće.

U uvjetima natječaja stoj da se na području jedne jedinice lokalne samouprave može prijaviti jedno naselje. Recimo na području grada Benkovca je 22 naselja bez vode , može se prijaviti samo jedno. I ne možete prijaviti drugo dok u potpunosti ne dobijete završno izvješće znači dok ne završite projektne aktivnosti, to otprilike će trajati 3 godine. Tek za 3 godine po ovim uvjetima bi recimo općina Lišane Ostrovičke mogla prijaviti drugi projektni prijedlog. Općine Zadarske županije imaju preko 150 milijuna kuna pripremljenih projekata, ali uvjeti natječaja su izuzetno rigorozni i možete prijaviti samo jednu projektnu ideju.   

Morat će se stoga pronaći drugo rješenje kako  općine u Zadarskoj županiji koje još uvijek nemaju riješeno pitanje vodoopskrbe ne bi na njega čekali još godinama.

prilog Božidara Kolege

Komentari