30 godina od osnutka Otočkog bataljuna

30 godina od osnutka Otočkog bataljuna 30 godina od osnutka Otočkog bataljuna

Na današnji dan prije 30 godina u Salima je utemeljen mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun. Jubilarna brojka obilježena je prigodnom izložbom te programom koji je podsjetio na te dane obrane mora, kasnije i zaleđa od neprijatelja..

 

Osnovan iz postojećih dobrovoljačkih odreda na inicijativu pukovnika Marka Čuline a sve je posložio zapovjednik Joško Pulja, danas je službeno Otočki bataljun postao dio Hrvatske vojske. 91- a je bila godina odricanja, pomaganja ali i prvih akcija na moru, kao neke vrste pripreme za ratni put koji su tijekom 90 tih poduzeli, prepričava zapovjednik Pulja:

"Bila je blokada mora, pomagali smo u organizaciji i dostavi hrane ljudima koji su od granata bježali na otok, a onda smo se odvažili i napali ratni brod tadašnje JNA koji je bio opasao zadarski arhipelag, pri tom ga pogodili te primorali na odlazak".

Potom početkom 92-e Poličnik postaje druga ratna postaja da bi se put nastavio sve do Oluje, južno područje, gdje su sudjelovali sa 650 ljudi. Inače kroz bataljun je u ratnim godinama prošlo preko 1200 pripadnka mahom s Dugog otoka ali i ostalih dijelova zadarske županije.

" Imali smo nažalost 4 poginula pripadnika, i to je najgori dio priče a ja mogu samo reći da smo na visokoj razini odrađivali sve zadatke, da su svi pripadnici dobri ljudi i da sam ponosan što sam im bio zapovjednik" - dodao je Pulja zaokružujući priču o pomorskom udjelu obrane u Domovinskom ratu.

Da svaki rat može biti inspiracija za promišljanje o miru dokaz je poznati saljski teolog Ante Mihić koji je i ovom prigodom istaknuo:

" Bio je rat i onda si sebe dao za taj rat ali ne da uništavaš već oslobađaš.Rat je najgore stanje u koje možeš zapasti, i drago mi je da je otočki bataljun poštivao originalnost, da su to bile osobe a ne brojevi i da se držalo do čovika".

A ta se solidarnost zadržala i u miru jer i danas se veterani bataljuna brinu za obitelji poginulih članova, te podsjećaju na njih baš kao što se sve prave obitelji pa makar nastale iz nužde ratnih nedaća, ponašaju.

 

 

Komentari