70 godina Gradske knjižnice Zadar i njenih prostora

70 godina Gradske knjižnice Zadar i njenih prostora

Dino Stanin/PIXSELL

Gradska knjižnica Zadar u ovoj godini obilježava 70 godina rada. U Kneževoj palači, gdje je i počela s radom, postavljena je izložba popraćena projekcijom fotografija. Izložba se može pogledati u Maloj izložbenoj dvorani, do 27. rujna.

Gradska knjižnica Zadar otvorila je vrata korisnicima 3. siječnja 1949. godine u prostoru Kneževe palače gdje se zadržala narednih pedeset godina. Od 1953. godine Knjižnica je obogaćena novim Dječjim odjelom, a od preuređenja 1980. godine uslužuje korisnike u otvorenom pristupu knjižničnoj građi.

Prvi ogranak Knjižnice predstavljao je ogranak u mjestu Kali na otoku Ugljanu. Knjižnica u Kalima funkcionirala je i ranije, a pod okriljem Gradske knjižnice Zadar djeluje od 1987. do 1997., kada se ponovno osamostaljuje.

Ogranak u gradskoj četvrti Ričine djeluje od siječnja 1989. do listopada 1991. Inventarom i fondom bivšeg Ogranka u Ričinama, u jeku Domovinskog rata, u listopadu 1992. Gradska knjižnica Zadar otvara ogranak u gradskoj četvrti Bili brig.

Nakon preseljenja 1999. godine na lokaciju u ulicu Stjepana Radića, gdje i danas djeluje, Knjižnica doživljava svoje zlatno razdoblje. Tijekom 2006. godine Knjižnica nabavlja prvi bibliobus, a od 2007. godine otvaraju se ogranci u gradskim četvrtima Crno i Ploča, a 2008. godine ogranak u Arbanasima. Ogranak u Arbanasima od svibnja 2017. godine nosi ime zadarskog Arbanasa i doajena knjižničarske struke, dr. Aleksandra Stipčevića. Tijekom 2014. godine nabavljen je drugi bibliobus Knjižnice.

Od 2009. godine Knjižnica očekuje proširenje tj. povezivanje sa zgradom u svojoj neposrednoj blizini gdje bi pod jednim krovom djelovao budući gradski Centar za mlade i aneks Knjižnice. Izgledno je da će 70 godina postojanja Gradske knjižnice Zadar biti obilježeno početkom radova na  njezinu proširenju.

 

Komentari