80. rođendan velikog sina Molata, Zadra i Hrvatske

80. rođendan velikog sina Molata, Zadra i Hrvatske 80. rođendan velikog sina Molata, Zadra i Hrvatske

Igor Kralj/PIXSELL

Ševo o Stamaću: "Odlaskom je ostala velika praznina. Kod mene je ona privatna, emotivna, ali dijelim i sudbinu cijele hrvatske kulture kojoj apsolutno nedostaje ta snaga, renesansni čovjek, vertikala društva."

Prošlo je 80 godina otkako je na Molatu rođen akademik Ante Stamać, koji je prije tri godine preminuo u Zagrebu. Povodom njegova rođendana u Kneževoj palači održan je pjesnički memento u sjećanje na ovog pjesnika, teoretičara književnosti, prevoditelja i violinista. Supruga Dubravka Brezak Stamać zahvalila je Gradu Zadru, Sveučilištu u Zadru i sveučilišnoj profesorici Vandi Babić i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak koji su prihvatili njezinu ideju da se na ovaj način obilježi Stamaćev 80. rođendan. 

Ovo je recital pjesništva i ulomci iz autobiografije koja još nije objavljena. A baš je riječ o Kneževoj palači gdje je Ante išao u srednju glazbenu školu.

Stamaćeve pjesme je govorio njegov veliki prijatelj, glumac Joško Ševo:

Pamtim kako nikad nitko nije tako predavao Ujevića. Odlaskom je ostala velika praznina. Kod mene je ona privatna, emotivna, ali dijelim i sudbinu cijele hrvatske kulture kojoj apsolutno nedostaje ta snaga, renesansni čovjek, vertikala društva.

Pjesničkim mementom Vječnost na plaventnom žalu moderirala je prof. dr. sc. Vanda Babić, a u programu su sudjelovali učenici i profesori Glazbene škole Blagoja Berse.

Komentari