A.K.A. Crescendo u Kneževoj Palači

A.K.A. Crescendo u Kneževoj Palači

U utorak 4. travnja u 20:00 sati studentska a cappella skupina A.K.A. Crescendo po prvi put organizira vlastiti koncert u novoj koncertnoj dvorani Kneževe palače. Koncert je humanitarne prirode. Prikupljaju se sredstva za liječenje 9-ogodišnje Tonke Jerković.

Na koncertu će im se pridružiti i njihovi prijatelji, talentirani studentski trio iz Zagreba – Amaterapeuti, vokalno instrumentalni sastav koji aktivno djeluje od 2015. godine, a u radu ih vodi uvjerenje da prava frekvencija i prava riječ čine srž pravog ozračja. S fokusom na vokalnu izvedbu probranog repertoara sačinjenog od obrada manje i više popularnih pjesama pozitivne i/ili nostalgične tematike i/ili zvuka žele, prije svega, stvoriti ljekovitu atmosferu.

 aka-2.png

Osim instrumentalnih i a cappella izvedbi ovaj koncert pod nazivom „Tonka, reci more“, ima i posebnu priču.

9-godišnja djevojčica Tonka Jerković do sada je preživjela dva moždana udara. Posebno težak je bio drugi moždani udar kada je Tonka ostala nepokretna, bez mogućnosti govora, gutanja i žvakanja. Za Tonku, kojoj je jedna od želja da ponovno zapjeva, su već bile organizirane dvije humanitarne akcije od kojih je jedna bila pod nazivom „Tonka reci cvrčak“ u Kinu Europa u Zagrebu te je ovaj koncert u Zadru svojevrstan „morski“ nastavak. Iako je ulaz slobodan, zbog iznimno teškog Tonkinog stanja, te dugotrajne i skupe terapije, mladi studenti su odlučili pokušati prikupiti što više dobrovoljnih priloga za Tonku u kutiji koja će čekati goste na samom ulazu.

aka-3.png

Tonkini roditelji, mama Ivana i tata Vedran: 

(…) Tonki je dijagnosticirana bolest moyamoya (jap. oblačić). Moyamoya je iznimno rijetka bolest krvnih žila u mozgu i suvremenoj medicini velika nepoznanica. Događa se da se potpuno zdrava žila u mozgu (medicini iz nepoznatih razloga) počne iznenada sužavati. I proces, na žalost, ne prestaje dok se žila potpuno ne zatvori. Medicina je još uvijek nemoćna jer ne se zna što je okidač za tu reakciju. Tako da se bolest ne može spriječiti. (…) Tonka se trenutno rehabilitira u poliklinici „Glavić“ gdje će provesti narednih 4-5 mjeseci. Poliklinika ima (jedina u Hrvatskoj i šire) robot pod nazivom „Lokomat“. To je iznimno sofisticiran uređaj koji jedini, dokazano, pomaže u oporavku nepokretnih osoba nakon moždanog udara. Trošak terapije za tih 4 mjeseca će biti oko 114.000 kuna. A to je tek jedan dio. Ukupan iznos predviđen za oporavak (naredne dvije do tri godine) će biti oko 500.000 kuna. Nama roditeljima, na žalost, nedostižno. 

Komentari