Alarmima zaštititi voćnjake i polja od kradljivaca

Alarmima zaštititi voćnjake i polja od kradljivaca

Marko Jurinec/PIXSELL

Krađe i uništavanje nasada kakvi su zabilježeni posljednjih dana na zadarskom području nisu iznimke. Na žalost, poljoprivrednici se moraju boriti i s takvim stvarima.

U svojim "tvornicama pod otvorenim nebom" kako se još nazivaju nasadi voća i povrća, poljoprivrednici nerijetko muku muče zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, bolesti i štetnika, ali što je možda manje poznato i zbog krađa i uništavanja. O tome svjedoče i posljednji slučajevi iz zadarskoga zaleđa gdje je voćaru na području Baštice ukradeno 20 tona jabuka, a načelniku općine Stankovci posječeno više od 100 stabala maslina. 

Nije to izdvojen slučaj. Nerijetko se događa diljem Hrvatske da voćari zbog kradljivaca ostaju bez uroda ili još gore i bez stabala - potvrdio nam je i Frane Ivković glasnogovornik hrvatske voćarske zajednice i jedan od najpoznatijih proizvođača jabuka u Hrvatskoj s iskustvom od preko 30 godina. Nepoželjni berači, kaže, znaju točno kada i u koje vrijeme brati čak i po danu:

Radi toga što susjed ili netko drugi ne može znati da li bere vlasnik ili netko drugi, lopovi ili vlasnik sa svojom radnom snagom

Osiguranjem nasada, smatra Ivković, voćari neće riješiti problem krađa.

Upravo radi toga što su za takve slučajeve premije dosta visoke, a osim toga voćari s ovakvim otkupnim cijenama voća nemaju mogućnosti ni da osiguraju svoje voćnjake.

Kao najkvalitetniju i najbolju zaštitu preporučuje postavljanje alarmnih uređaja u voćnjak. Radi se o iznosu od 5 do 10 tisuća kuna, ovisno o veličini nasada.

Alarm u slučaju ako dođe do bilo kakvih nepoželjnih ulaza u objekt ili u voćnjak odmah daje znak vlasniku ili zaštitarskoj kući koji u roku nekoliko minuta može doći u voćnjak ili objekte gdje se događa takva radnja.

I sam je godinama trpio štete zbog krađa, u prosjeku tonu jabuka godišnje, što mu je na ukupnu količinu još uvijek bilo podnošljivo. No nakon što mu je u tvornici soka radi 5 ili 10 kilograma bakrenih cijevi uništeno jedno postrojenje odlučio se također za postavljanje alarma.

Komentari