Avionski motor iz rivanjskog podmorja dopremljen u konzervatorsku radionicu

Avionski motor iz rivanjskog podmorja dopremljen u konzervatorsku radionicu

Dopremanjem u konzervatorsku radionicu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, danas je završila opsežna akcija vađenja avionskog motora Rolls Royce Merlin s morskog dna kod otoka Rivnja. Motor će biti restuariran i izložen u prezentacijskom centru u crkvi Sv. Nikole u Zadru.

Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest, Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili kako je riječ o važnom nalazu. Naime, to je 12 cilindarski motor Rolls Royce Merlin, koji je osim u slavne zrakoplove Spitfire ugrađivan i u Hurricane. S obzirom da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito je riječ u Hurricaneu. Povjesničari smatraju kako je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. godine, ali daljnja istraživanja ovu tezu moraju potvrditi. 

Jučer su arheolozi Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić, uz pomoć Đanija Iglića iz ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje, uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i noćas prebačen u Zadar. Jutros je uspješno dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar. Tamo ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata.U Centru za podvodnu arheologiju se nadaju da će restuaracija proteći glatko, kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar.   

 

Komentari