"Bakica je nudila zadnje jabuke, ali nije htjela iz kuće"

"Bakica je nudila zadnje jabuke, ali nije htjela iz kuće" "Bakica je nudila zadnje jabuke, ali nije htjela iz kuće"

foto: hgss.hr

Sedam pripadnika zadarske stanice HGSS-a i jutros je krenulo prema Banovini, oni će biti jedan od 16 timova ove službe koji se od 29.prosinca izmjenjuju na Banovini. Nakon što je prvih dana trebalo dostavljati vodu, namirnice i lijekove, sad su angažirani na sanaciji objekata.

O najvećem problemu koji se protekla dva dana stvorio na terenu članica zadarskog HGSS-a Jana Mijailović nakon dvije dvodnevne smjene na potresom pogođenom području kaže kako su to gužve: Najveći problem nama u Petrinji zadnjih dana je bila gužva.Molimo stalno ne dolazite bespotrebno. Znam da bi silni volonteri  htjeli pomoći, srce ih vuče i htjeli bi pomoći međutim stvara se takva gužva, takav čep da je nama u Petrinji koja sama po sebi nije velika za dostavu jedne grijalice za koju bi nam inače trebalo 10 minuta vozilom da je odnesemo familiji koja ju treba, potrošili smo sat i pol jer su sve ceste blokirane vozilima, jer su svi nahrlili u Petrinju.

Emocionalni stres kojem su izloženi HGSS-ovci u ovakvim situacijama i za koji kaže kako se sliježe danima , pripadnica ove službe s više od 15 godina iskustva iza sebe oslikava sljedećim primjerom : Imali smo bakicu od 83 godine koja živi u kući koja samo što joj se ne sruči na glavu ali mi je nikako nismo mogli natjerati da ode iz nje jer ona apsolutno odbija pomoć u tom smislu, čak nam je i zadnje dvije jabuke koje je imala nudila. U tom trenutku mi nismo imali vremena proživljavati svaku od tih situacija jer stvarno je bilo previše posla . Tek kasnije kad dođete kući i sve se slegne emocije navru. Na terenu nastojimo biti profesionalni ali ovo će biti proces koji će se emocionalno liječiti puno duže - prepričala je dio svojih iskustava s potresom pogođene Banovine za program Radio Zadra Jana Mijailović.

Jana Mijailović, HGSS Zadar

Komentari