Benkovački kraj dobio novi izvor vode prvoklasne kvalitete.

Benkovački kraj dobio novi izvor vode prvoklasne kvalitete. Benkovački kraj dobio novi izvor vode prvoklasne kvalitete.

Iz bušotine Kožlovac u Podgrađu potekla je voda i to u količinama dovoljnim za opskrbu čitavog benkovačkog vodoopskrbnog sustava, koji osim Benkovca obuhvaća još 26 naselja.

Nakon vodoistražnih radova 2005. godine, te aktivacije projekta prošle godine, na tri od četiri nove bušotine, pronađena je voda. Kakva i u kojim količinama rekao nam je direktor benkovačkog vodovoda i odvodnje, Hrvoje Bura 

Voda je iznimne kakvoće. Imamo u prosjeku 15 do 20 litara po bušotini, znači da imamo ukupno negdje oko 50 litara sekundnih, s tim da je bitno napomenuti da su ovo vodoistražne radnje i da nismo imali pumpu koju smo mogli spustiti do dna da bi oborili stupac vode da bi mogli zaključiti koje količine stvarno imamo.


Istražne radove, sa 600 tisuća kuna, financirale su Hrvatske vode, a izvodila ih je tvrtka Karst iz Zagreba. Zbog povoljnog položaja i izdašnosti izvora ostvarit će se znatne energetske i financijske uštede

Uključivanjem Kožlovca u sustav mi imamo vodu na 200 metara nadmorske visine i time automatski smanjujemo troškove i energije i transporta.

Da čitav sustav profunkcionira trebat će ipak još godina ili dvije, jer sada slijedi ishođenje dozvola, izrada projekata i gradnja oko 800 m dugog vodovodnog spoja na novi magistralni cjevovod vodoopskrbnog sustava Benkovac, Lišane Ostrovičke - Vukšić.

Komentari