Besplatno upoznajte svoj grad uz pomoć vodiča

Besplatno upoznajte svoj grad uz pomoć vodiča

U nedjelju točno u podne Turistička zajednica grada Nina organizira besplatno vođenje od strane turističkih vodiča kako bi se domaćini upoznali sa poviješću svog grada te kulturnom baštinom. Riječ je o nacionalnoj akciji.

Inicijativa je to  Zajednice društva turističkih vodiča a u sklopu projekta "Upoznaj svoju zemlju" kojom se obilježava Međunarodni dan priznanja Hrvatske. Svaki od građana ima dosta znanja o svom gradu ali i ne i znanja o detaljima koje može imati samo certificirani vodič. Posebno je važno imati saznanja o legendama i mitovima jer to je ono što turiste najviše zanima,što pamte i prenose dalje, kaže Marija Dejanović direktorice Turističke zajednice Nin. Dodaje kako su potrebe turista porasle i unatoč obilju povijesti i kulture koju gradovi donose potrebni su stručni vodiči koji su upućeni u dodatne sadržaje primjerice prirodne ljepote:

" Od tih zaštićenih područja, od biljnih vrsta i ptica, konkretno za područje ornitologije i "bird watchinga" nemamo nijednog turističkog vodiča osim gdin-a Lukača".

Na području zadarske županije ima 200 certificiranih vodiča no ne rade svi u struci. Postoji nekoliko cehovskih udruga koje pomažu budućim vodičima da steknu diplomu koja i nije tako jeftina. Jedan od aktivnih vodiča je i Paula Padovan. Otkriva već poznatu informaciju da su morske orgulje najmilija turistička atrakcija:

" Čak mi znaju reći da u Hrvatskoj postoji neki grad koji svira ali ne znaju koji".

Kao što za turizam nisu dovoljni more i sunce tako su i dodatna znanja poput načina približavanja povijesti i kulture odnosno naratorstva, neophodna za kvalitetnog vodiča.

 

.

Komentari