Bicikli lopovima sve atraktivniji

Bicikli lopovima sve atraktivniji

Zarko Basic/PIXSELL

Važnosti zaštite okoliša svjesni su postali i zadarski lopovi. Tako bi barem mogli zaključiti po učestalim krađama ovih ekoloških prijevoznih sredstava, kojih zadarska policija zabilježi i do sto godišnje.

Vodeći računa ne samo o zaštiti okoliša nego i o svojoj liniji, dio lopova bicikle koristi samo za vožnju, no ipak profit je cilj većini. Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan ističe:  
      

   Da s obzirom da su bicikli u zadnje vrijeme sve skuplji i skuplji kao i njihovi dijelovi jedan dio bicikala se krade da bi se njihovi dijelovi preprodavali na crnom tržištu.
 

  Vlasnicima bicikala policija savjetuje da kad kupuju novi bicikl, zabilježe tvornički broj njegova okvira, a račun čuvaju dok god je bicikl u prometu. Ako na okviru bicikla nema broja, da sami naprave oznaku,  da zapišu dijelove, posebno prednji amortizer i njegov serijski broj jer je i to 'na cijeni na crnom tržištu. Također da pri zaključavanju bicikla ne koriste jeftine lance i lokote.

    I poznati zadarski ljubitelj bicikala i predsjednik Društva za zaštitu biciklista u prometu Ferdinand Perinović  bio je žrtva lopova. Ipak ističe da krađa bicikala nema tako puno posebno jer im je u odnosu na prije,cijena, barem onim običnijim modelima znatno pala. Neke krađe se, dodaje riješe i privatnim putem:
     

    Ako je sin nekog Zadranina recimo ukrao onda mu kažu pa što si to napravio? Pa to je Ferdina bicikla itd. Dakle kao što se mi stariji Zadrani prepoznajemo i pozdravljamo tako je i s našim biciklima.
 

   Iako danas kaže kupaca  bicikala ima više, većina ih koristi samo u svojim kvartovima. Ističe i da se u odnosu na prije poboljšala kultura vozača:
           Jer prije 10-15 godina su mi rekli daj makni se s trotoara jer će te zgaziti. Sad je ipak kultura viša kod vozača
 

  Na žalost pomaka u gradnji biciklističkih staza nema, a razlog je misli vrlo jednostavan. Oni koji bi trebali graditi staze - ne voze bicikle, zaključuje Ferdinand Perinović.  

Komentari