Bili smo na donatorskom ronjenju na arheološkom lokalitetu Letavica

Bili smo na donatorskom ronjenju na arheološkom lokalitetu Letavica Bili smo na donatorskom ronjenju na arheološkom lokalitetu Letavica

Na podmorskom arheološkom nalazištu Letavica pokraj Šimuna na otoku Pagu danas se održava donatorsko ronjenje s ciljem prikupljanja sredstava za istraživanje antičkoga brodoloma. Istraživanje je planirano za kraj rujna.

Nalazište Letavica leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.

Svi koji nisu ronili na Letavici, lokaciji antičkog brodoloma, a još k tome žele pomoći u očuvanju kulturne baštine, evo prigode da sudjeluju u donatorskom ronjenju. Sudionike vodimo na ronjenje po cijeni koju oni sami žele platiti, a sva sredstva će ići na račun kao donacija za istraživanje kako bi se došlo do novih spoznaja o samom nalazištu, istaknuo je Vedran Dorušić, organizator i voditelj donatorskog ronjenja iz ronilačkog centra Foka.

Komentari