Blagdan koji je izvor nade i sigurnosti u vremenu kušnje

Blagdan koji je izvor nade i sigurnosti u vremenu kušnje

Ilustracija: Zadarska nadbiskupija

Blagdan je Velike Gospe. Ona nam je pomagala u vrijeme ratnih nevolja, u doba kuge, kolere, gladi, oluja i brodoloma - navodi u svojoj poruci objavljenoj ususret blagdanu zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu predvodi s početkom u 10,30 sati.

U crkvi Uznesenja  BDM na Belafuži u Zadru predvoditi središnje koncelebrirano slavlje u 19 sati,  ispred vanjskog oltara. Štovanje Majci Božjoj na Belafuži puk izražava pred slikom Gospe s Djetetom iz 1350. g., rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana. Procesije neće biti. 

U okolnostima, dakle, u kojima nas bolest COVID-19 sputava, vjerničko srce naći će načina kako iskazati štovanje našoj nebeskoj Majci Mariji. Jer, ona nije “izmišljena utjeha“, nego stvarno darovana nada. Naša je prošlost i sadašnjost povezana s njom. Ona nam je pomagala u vrijeme ratnih nevolja, u doba kuge, kolere, gladi, oluja i brodoloma. Bila je i ostala naša pomoćnica, utočište, obrana i „najvjernija odvjetnica Hrvatske“ - naveo je u svojoj poruci nadbiskup Puljić te dodaje  Blagdan Velike Gospe, proslavljene i na nebo uznesene, izvor je takve nade i sigurnosti i u ovom vremenu kušnje, obilježenom bolesti COVID-19.

Crkva Velike Gospe na Velikom Rujnu nalazi se na velebitskoj uzvisini od tisuću metara nadmorske visine u župi sv. Jurja u Starigradu - Paklenici. U toj crkvi na planinskom proplanku tradicionalno se okuplja puk i turisti iz podvelebitskog kraja kao i hrvatski planinari. Tu je crkvu kardinal Franjo Kuharić proglasio zavjetnim svetištem hrvatskih planinara.

Svetkovina Velike Gospe u subotu 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Pagu, odnosno u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st. Svečano koncelebrirano slavlje u paškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19,00 sati predvodi mons. Petar Palić, hvarski biskup i imenovani mostarsko - duvanjski biskup.Ove godine neće se održati tradicionalna procesija s Gospinim kipom u Pagu.

Tradicionalno svečano na Veliku Gospu za puk Ravnih kotara je u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. U subotu 15. kolovoza svečano misno slavlje u škabrnjskoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u 11,00 sati predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. 

Stari Gospin kip obeščastio je u Domovinskom ratu srbijanski agresor odrubivši s kipa glavu Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušili su i škabrnjsku župnu crkvu Uznesenja BDM. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. g - najavili su iz Zadarske nadbiskupije. 

 

Komentari