Blagoslov križa na 930 m na Velebitu

Blagoslov križa na 930 m na Velebitu

U petak, 26. srpnja u 18 sati bit će blagoslovljen Križ na ulazu u Svetište Veliko Rujno. Križ će blagosloviti don Marinko Jelečević. Visok je 3,5 metra, težine oko 5 tona, a na njemu je uklesan natpis: „U ovome je braćo moja snaga!“. Postavljen je unutar granica Parka prirode Velebit na nadmorskoj visini od 930 metara s koje se pruža pogled na dobar dio Dalmacije pa gotovo sve do Italije.

Nadbiskup, mons. Želimir Puljić prije desetak dana dao je suglasnost da se Križ blagoslovi, te će to i napraviti starigradski župnik, don Marinko Jelečević, dana 26. srpnja 2013.godine na dan Sv.Joakima i Ane, roditelja BDM s početkom u 18.00.sati.

Početkom travnja dobivene su, nakon gotov dvije godine, sve potrebite suglasnosti za podizanje Križa na ulazu u Svetište BDM Veliko Rujno i to od strane: Hrvatskih šuma d.d., Parka prirode Velebit, NP Paklenica i Ministarstva zaštite prirode i okoliša.

Visina Križa iznosi 3,5 metara i težine je oko 5 tona te na njemu je uklesan natpis: „U ovome je braćo moja snaga!“. Križ je u cijelosti donirao poznati domoljub i humanist, klesar Marinko Katuša iz Zadra. Postavljen je unutar granica Parka prirode Velebit na nadmorskoj visini od 930 metara s koje se pruža pogled na dobar dio Dalmacije pa gotovo sve do Italije.

"Ovo je prvi Križ s dalmatinske strane Velebita, simbola žrtve za slobodnu Hrvatsku kroz vjekove a koji ima sve potrebite suglasnosti i koji se podiže na ovoj nadmorskoj visini. On ujedno predstavlja dio početne postaje Križnog puta po uzoru na Međugorski a koji će se u dužini od 1740 metara izgraditi u skoroj budućnosti, odmah po dobivanju svih suglasnosti sa završnom postajom Uskrsnuća kod Crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu."

- rekli su organizatori.

Križ je podigut 12.lipnja u čast Svetog Ante, Zavjet Velikoj Gospi, aujedno i kao zahvalu svima koji su vjekovima krv svoju lili za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku koja se upravo u tim danima pridruživala kao punopravna članica EU.

Komentari