Branitelji uputili zahtjev Vladi za povrat umanjenih mirovina

Branitelji uputili zahtjev Vladi za povrat umanjenih mirovina

Radio Zadar

Članovi novog rukovodstva Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar uputit će danas Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjev kojim se traži povrat umanjenih braniteljskih mirovina koje su, kažu, umanjene dva puta za deset posto.

Čini se da slijede novi financijski zahtjevi prema državi. Članovi novog rukovodstva Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar uputili su danas Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjev kojim se traži povrat umanjenih braniteljskih mirovina koje su, kažu, umanjene dva puta za deset posto, 2010. i 2014. godine. Pravni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vedran Uranija:

Zakonom o umanjenju mirovina su mirovine umanjene 2010. onima koji su imali preko 3.500 u 2014. onima koji su imali preko 5.000 kuna mirovinu. Dakle, onima koji su imali preko 5.000 kuna je dvaput smanjena 10 posto. Odluka Ministarstva branitelja i Vlade iz 2017. je bila da se to vrati, ali to nije učinjeno. Novi zakon o hrvatskim braniteljima izrijekom kaže da se to mora vratiti. Riječ je o nešto više od 10.000 ljudi, na nivou Zadra 500-tinjak ljudi.

Na medijskoj konferenciji predstavljeno je i novo rukovodstvo sindikalne Podružnice hrvatskih branitelja Zadar - proširenog tipa pri Samostalnom sindikatu Hrvatske u sklopu SSSH, koje je izabrano 13. studenoga. Umjesto Žana Glavurtića, koji je odstupio zbog obiteljskih zdravstvenih problema, novi povjerenik SPHBZ - proširenog tipa je Dubravko Zrilić, a zamjenici su Matijaž Debeljak i Ivan Božić

Komentari