Brzi brodovi ili helikopteri ?

Brzi brodovi ili helikopteri ?

Zdravstvena zaštita na našim otocima sve je bolja, barem kada je riječ o onim otocima bliže kopnu. Takav primjer su Ugljan i Pašman na zadarskom području. " Imamo dobru organizaciju zdravstava tijekom cijele godine " tvrde liječnici s ova dva otoka, ali ostaje problem udaljenijih otoka.

I dok se posljednjih dana razvio i politički spor zbog organiziranja hitne helikopterske medicinske službe dr Zvonko Mišlov koji je više od dva desetljeća liječnik na otoku Ugljanu upozorava kako su našim otocima potrebni i brzi brodovi. Njihova je nabava jeftinija, a mogu stići do svakog i najmanjeg otočića, navodi:

                 Hitna medicinska pomoć što je najvažnije dostupna je ne samo domaćem stanovništvu već i turistima jer znamo da smo turistička destinacija i u ovim ljetnim mjesecima imamo ogromne potrebe da hitna medicinska pomoć i druga izvanbolnička zdravstvena zaštita budu dostupne turistima i našim građanima. Treba razmišljati o uvođenju helikopterske zdravstvene službe, ali i uvođenju 4-5 glisera sa medicinskom opremom koji će biti rasporđeni duž Jadranske obale - navodi dr Mišlov.

U Preku na otoku Uglanu već godinama raspolažu s gliserom za hitne sluačajeve, a što to znači govore članovi tima dr Petar Bešlić i vozač glisera Ive Jerolimov koje smo zatekli na povratku sa žurne intervencije:

Dr Bešlić: Ovdje se radilo o jednom akutnom popuštanju srca i morali smo pacijenticu hitno prevesti u zadarsku bolnicu.Tijekom prijevoza njeno je stanje bilo stabilno i sretno smo stigli u Zadar.

Ive Jerolimov,vozač glisera potvrđuje liječnikovu izjavu:

Brži smo od helikoptera. Treba nam 7 minuta do grada.Tako da smo uspješno doveli pacijenticu do grada i do bolnice.

I dok otoci bliže kopnu imaju dobro organiziranu zdravstvenu skrb, udaljeniji pak i ne baš. Primjer nam dolazi s Malog Iža. Mještanin Drago Gaćina:

           Liječnik nam je na Velom Ižu. Zimi to funkcionira, ali ljeti ,kada je ovoliko gostiju ,trebalo bi pojačati i medicinske sestre, a i doktora. Više puta se dogodi da treba hitno poći u Zadar, ali policija ili kapetanija to solidno riješe, vrlo su uslužni.

Za osiguranje brzih brodova moglo bi se bi se natjecati za neke od EU fondova, mišljenja su otočki liječnici, a veliki broj turista na otocima dovoljan je argument.

 

Komentari